AMERIKA JE SPREMNA DA PREDUZME AKCIJU PROTIV IRANA! Odgovor će biti direktan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2022, 13:51

AMERIKA JE SPREMNA DA PREDUZME AKCIJU PROTIV IRANA! Odgovor će biti direktan!

Jačanje iranskog uticaja na Bliskom istoku uznemirava kako Izrael, tako i Ameriku

Iranski saveznici pojačali su napade na američke ciljeve u Iraku i Siriji, pokušali su čak i da obore borbene avione, a o ovome je izvestioNBC News.

Prema njujorškom mediju, tokom maja je bilo sedam napada, tog meseca koliko i tokom februara, marta i aprila sveukupno, a od oktobra ih je bilo ukupno 29. Nijedan Amerikanac nije ubijen ni u jednom od ovih napada. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Najznačajniji napad koji je pripisan snagama koje podržava Iran bio je napad dronom 20. oktobra na garnizon Al-Tanf koalicije predvođene SAD u jugoistočnoj Siriji.

Garnizon je gađan sa pet samoubilačkih dronova i indirektnom vatrom. U napadu je pričinjena ozbiljna materijalna šteta. Međutim, nije bilo žrtava. Kako prenosi En-Bi-Si njuz, Bela kuća je diplomatskim kanalima poslala poruku Iranu, upozoravajući ga da više ne napada.

SAD nisu odgovorile silom ni na jedan napad od 2021. godine. Međutim, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je za NBC News da su SAD spremne da preduzmu akciju.

- Neće svaki odgovor biti vidljiv, ali Iran u potpunosti razume da su Sjedinjene Države spremne da direktno odgovore na svaku pretnju američkom osoblju.

Kanal je naveo da je većina nedavnih napada, koje su izvele snage koje podržava Iran, bila ili neefikasna ili lako poražena.

Većina napada izvedena je oružjem indirektne vatre, poput minobacača, raketa i artiljerije. Međutim, američki zvaničnici su zabrinuti zbog porasta napada samoubilačkim dronovima.

Štaviše, najmanje jednom je sovjetski protivvazdušni sistem srednjeg dometa 2K12 Kub blokirao dva F-16 američkih vazduhoplovnih snaga iznad sirijskog Deir ez Zora. Ovaj pokušaj napada pripisan je snagama koje podržava Iran. Međutim, verovatno su sirijske snage protivvazdušne odbrane pokušale da gađaju borbene avione.

Trampova administracija obećala je da će odgovoriti ako Amerikanci budu povređeni ili ubijeni u bilo kom napadu. Međutim, Bajdenova administracija još nije razjasnila kako planira da se nosi sa takvim napadima.

Nedavni napadi na američke vojne ciljeve u Iraku i Siriji predstavljaju eskalaciju Irana i njegovih saveznika. Međutim, ne izgleda da Teheran želi da odvuče Vašington u potpunu vojnu konfrontaciju. Glavni cilj je verovatno potiskivanje američkih snaga iz dve zemlje.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.