AMERIKA IMA JASAN CILJ NA ARKTIKU, FOKUS JE TAMO: Nešto ih je opasno zabrinulo, više nego tokom Hladnog rata

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2021, 22:46

AMERIKA IMA JASAN CILJ NA ARKTIKU, FOKUS JE TAMO: Nešto ih je opasno zabrinulo, više nego tokom Hladnog rata

Ratno vazduhoplovstvo SAD je prvi put prošle godine usvojilo strategiju o prisustvu na Arktiku

Američko vazduhoplovne snage prošle godine su kod Aljaske presrele rekordan broj ruskih aviona, više nekog ikad od završetka Hladnog rata, izjavio je zamenik načelnika štaba Ratnog vazduhoplovstva Klinton Hinout.

- Ne samo da postoje zabrinjavajuće tendencije kada je reč o situaciji na Arktiku, nego i konkretne aktivnosti. Nisu sve te aktivnosti dobronamerne. Na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prošle godine smo u regionu Aljaske presreli najviše ruskih vojnih aviona od Hladnog rata. Tako da nije u toku prosto takmičenje, nego takmičenje u vojnoj sferi - saopštio je Hinout na konferenciji o bezbednosti na Arktiku u organizaciji Međunarodnog centra "Vudro Vilson".

Kako je objasnio, "zbog takvih promena SAD se fokusiraju na Arktik, modernizuju svoju strategiju kako bi Amerika održala svoje prisustvo, sarađivala sa saveznicima i partnerima, ali i kako bi u slučaju potrebe mogla da se takmiči u vojnoj sferi na Arktiku".

koja predviđa povećani nadzor u svim oblastima, projekciju sile, saradnju sa partnerima i osiguravanje spremnosti za operacije na Arktiku.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da posade avijacije dugog dometa redovno izvode letove iznad neutralnih voda Arktika, kao i Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, Tihog okeana, te da se svi letovi realizuju strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.