AMERIČKI VOJNICI U MARTU NA SEVERU KOSOVA

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIČKI VOJNICI U MARTU NA SEVERU KOSOVA

PRIŠTINA - Portparol Kfor-a, Hans Diter Vičer, negirao je da će američki vojnici preuzeti odgovornost na severu Kosova od francuskih vojnika i da će grupa američkih vojnika u martu biti raspoređena na severu.

"U stvari, naredna Višenacionalna borbena grupa - Istok, kojom komanduju Amerikanci, a koju sačinjavaju vojnici više od deset nacija, nema određene odgovornosti. Oni mogu da se smeste svuda po Kosovu, ali služe na osnovu operativnih potreba i pod komandom su komandanta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kfor-a, generalmajora Erharda Bilera. On odlučuje o tome ko će delovati na severu ili drugim mestima na Kosovu", rekao je Hans Diter Vičer danas prištinskim medijima.

Takođe, po rečima Vičera, što se tiče operativnih potreba, treba uzeti u obzir, da u kampu u Novom Selu ( kod Vučitrna ), na severu Kosova, biće smeštene trupe francuskog, marokanskog i nemačkog kontigenta koji će, ako bude bilo potrebe, delovati na severu Kosova.

Pre dva dana prištinski mediji su preneli da će na Kosovo do marta meseca biti raspoređeno oko 450 pripadnika američke nacionalne garde iz Nju Meksika, te da se očekuje da oni budu locirani na severu Kosova.

Za tu grupu američkih vojnika prošlog vikenda je u centru “ Las Kruces ” pripređena počast pre polaska na Kosovo.

Portparol nacionalne garde, pukovnik Džejmison Herera, rekao je da je broj pripadnika garde koji će biti poslat na Kosovo, veći nego broj pripadnika iz Nju Meksika koji su ranije odlazili na Kosovo.

Poslednjih godina, pripadnici nacionalne garde Nju Meksika smešteni su na Kosovu, u Avganistanu, Iraku i na Kubi.

Mediji u Prištini su preneli da se očekuje da pripadnici garde preuzmu odgovornost na severu Kosova, od francuskih vojnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.