AMERIČKI RATNI BRODOVI UŠLI U JUŽNO KINESKO MORE: Kina najavila oštar odgovor, vojska je spremna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 21:07

AMERIČKI RATNI BRODOVI UŠLI U JUŽNO KINESKO MORE: Kina najavila oštar odgovor, vojska je spremna!

Peking takve postupke više neće tolerisati

Peking je optužio Vašington da "pokazuje mišiće" u regionu, nekoliko dana nakon što je američka mornarica poslala ratne brodove predvođene nosačem aviona "Teodor Ruzvelt" u Južno kinesko more "radi jačanja pomorske bezbednosti".

Kineska vojska najavila je da će vojne vežbe biti izvedene u Južnom kineskom moru krajem ove nedelje, saopštila je u utorak uprava za pomorsku bezbednost, odbivši da precizira tačan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << datum i u kom obimu će se izvoditi vežbe.

Administracija je, međutim, izdala obaveštenje o zabrani ulaska u deo voda u zalivu Tonkin istočno od Vijetnama 27. i 30. januara.

Saopštenje je objavljeno posle izjave portparola kineskog Ministarstva spoljnih poslova Zao Lijiana da SAD "često" šalje svoje letelice i brodove u Južno kinesko more kako bi "pokazale mišiće".

- To nije pogodno za mir i stabilnost u regionu - istakao je portparol.

Izjava je usledila nakon objave američke Indo-pacifičke komande da su američki ratni brodovi predvođeni nosačem aviona "Teodor Ruzvelt" ušli u Južnokinesko more 23. januara "radi obavljanja rutinskih operacija".

- Brodovi su raspoređeni u američku 7. flotu kako bi osigurali slobodu mora, izgradili partnerstva koja unapređuju pomorsku sigurnost i izvela širok spektar operacija - navela je komanda.

Najnoviji događaji odvijaju se paralelno sa stalnim regionalnim tenzijama u vezi sa teritorijom Južnog kineskog mora, na koje osim Pekinga polaže pravo čitav niz država, uključujući Filipine, Brunej, Maleziju, Tajvan i Vijetnam.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.