AMERIČKO MINISTARSTVO POTVRDILO: Ovo je najveća zaplena u istoriji, četiri iranska tankera su u NAŠIM RUKAMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2020, 12:22

AMERIČKO MINISTARSTVO POTVRDILO: Ovo je najveća zaplena u istoriji, četiri iranska tankera su u NAŠIM RUKAMA

Četiri broda su zaplenjena na moru i sada su na putu ka Hjustonu u Teksasu, navodi se u saopštenju.

SAD su zaplenile teret na četiri tankera natovarena iranskom, koji su plovili prema Venecueli, javio je "Volstrit žurnal".

Američko Ministarstvo pravde objavilo je prošlog meseca nalog za plenidbu tovara tankera "Bela", "Bering", "Pandi" i "Luna", koji su povezani sa iranskom Revolucionarnom gardom, koju je Vašington stavio na listu terorističkih grupa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Četiri broda su zaplenjena na moru i sada su na putu ka Hjustonu u Teksasu, navodi list.

Prema sudskim dokumentima u SAD, isporuke za Venecuelu je ugovorio iranski biznismen Mahmud Madanipur, koji je navodno povezan sa Revolucionarnom gardom.

On je koristio ofšor kompanije i prebacivanje tovara sa broda na brod da bi izbjegao sankcije protiv Irana.

Iranski ambasador u Venecueli rekao je da su izveštaji o plenidbi iranskih tankera "još jedna laž u psihološkopm ratu" koji vode SAD.

- Ti brodovi nisu iranski, niti vlasnik ili zastava imaju bilo šta sa Iranom - napisao je na "Tviteru" ambasador Hojat Soltani.

SAD su zaplenile oko 1.116 miliona barela iranskog goriva na četiri tankera koja su se uputila za Venecuelu, potvrdilo je Ministarstvo pravde, uz "pomoć" stranih partnera.

Ovo je ujedno i najveća američka zaplena iranskog goriva.

Kao što su i pojedini američki mediji nagoveštavali, tankeri će biti upućeni u Hjuston, gde će prisustvovati i sam vrh Trampove administracije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.