AMERIČKI GENERAL SE OGLASIO: Strah i zabrinutost zbog RUSKE MOĆI Imaju najveći arsenal strateškog i nestrateškog nuklearnog naoružanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 23:34

AMERIČKI GENERAL SE OGLASIO: Strah i zabrinutost zbog RUSKE MOĆI "Imaju najveći arsenal strateškog i nestrateškog nuklearnog naoružanja"

General je istakao da bi Rusija mogla biti pretnja za Severnu Ameriku.

Plan ruske vojske da izgradi nuklearne podmornice tipa „Severodvinsk“, koje će biti naoružane supersoničnim raketama „cirkon“, postaće stalna pretnja kritičnoj infrastrukturi u većem delu Severne Amerike, saopštio je general severne komande Oružanih snaga SAD (Nortkom) Gregori Gijo.

Gijo je pozivajući se na ruske medije saopštio da Rusija planira da izgradi 12 podmornica tipa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << „Severodvinsk“ i da ih rasporedi u Atlantskom i Tihom okeanu. Američki general smatra da bi takav korak omogućio ruskoj Ratnoj mornarici da bude stalna pretnja za Severnu Ameriku.

- Pretnja će biti još jača tokom narednih deset godina, kada se ove podmornice naoružaju raketama „cirkon“, rekao je on u obraćanju Kongresu.

Istakao je da Rusija ima najveći arsenal strateškog i nestrateškog nuklearnog naoružanja na svetu.

Ratna mornarica Rusije trenutno ima četiri podmornice projekta „Jasenj“: „Severodvinsk“ (šifra 885), „Kazanj“ (šifra 885M), „Novosibirsk“ (šifra 885M) i „Krasnojarsk“ (šifra 885M). Sve podmornice su naoružane raketama „oniks“ i „kalibar“. U Severodvinsku u fabrici „Sevmaš“ se gradi još četiri podmornica: „Perm“, „Uljanovsk“, „Voronjež“, i „Vladivostok“.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.