Izvor: B92, 09.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERICKA POMOC ZA SRJ ZAVISI OD SARADNJE SA TRIBUNALOM

Predsjednik SAD Dzordz Bus je izjavio da americka pomoc SR Jugoslaviji zavisi od saradnje Beograda sa Haskim tribunalom, saopstila je portparol Bele kuce Meri Elen Kantrimen i dodala da, "u ovom trenutku, SAD nemaju nameru da ucestvuju na donatorskoj konferenciji za SRJ". "Bus je pozdravio poboljsanje odnosa izmedju dve zemlje i naglasio da su SAD spremne da pomognu SRJ u njenoj demokratskoj tranziciji i naporima da se pridruzi Evropi"- rekla je Kantrimen na konferenciji za novinare nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Busovog sastanka sa predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom, javlja Rojters.

Kako je javio Fonet, Predsednik Savezne Republike Jugoslavije izjavio je da je americko ucesce na donatorskoj konferenciji o SRJ vezano za saradnju Beograda sa Haskim sudom, ali da veruje da ce se taj problem razresiti. "Pokusavamo da definisemo nasu koncepciju saradnje sa tribunalom. Saradnja je nesto sto je neophodno za nasu zemlju, koja je clanica Ujedinjenih nacija i zeli da se ponasa kao dobar clan medjunarodne zajednice. U tom svetlu, ocekujemo da u najkracem roku jugoslovenska vlada usvoji Zakon o saradnji sa tribunalom, koji bi nakon toga trebalo da usvoji i Savezna skustina", rekao je Kostunica posle razgovora sa americkim drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom.

Kostunica je izjavio da je Pauela informisao o situaciji u regionu, ukljucujuci probleme na jugu Srbije, oko ustavnih okvira za Kosovo i u odnosima Crne Gore i Srbije. "Ohrabreni smo razumevanjem detalja i podrskom za napore koje nove vlasti u Jugoslaviji cine u pravcu pronalazenja politickog dijaloga oko svih ovih problema", rekao je Kostunica. On je, nakon razgovora sa Pauelom i americkim predsednikom Dzordzom Busom, ocenio da se uslo u "vrlo vaznu novu fazu odnosa SAD i Jugoslavije, cime bi trebalo da budemo ohrabreni".

Pauel je rekao da je Kostunici izrazio divljenje zbog svega postignutog u SRJ za proteklih sest meseci i uputio ohrabrenje da vlasti u Beogradu "nastave u pravcu izgradnje demokratije i slobode, u cemu ce i dalje imati snaznu podrsku SAD". Konstatujuci da je tema razgovora bila i saradnja SRJ sa Haskim sudom, Pauel je izjavio: "Sa Kostunicom sam jos jednom razmotrio uslove koji su postavljeni krajem marta, prilikom sertifikacije dalje pomoci Jugoslaviji, i ukazao mu da je nase ucesce na donatorskoj konferenciji deo tih uslova. Zelimo da vidimo sta ce Jugoslavija uraditi u narednih nekoliko nedelja, sto ce mi omoguciti da donesem sud da li su uslovi ispunjeni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.