AMERIČKA MINISTARKA FINANSIJA LUDOVALA U KINI Jela čarobne pečurke: Bilo je ukusno, nisam znala... (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Avg.2023, 10:06

AMERIČKA MINISTARKA FINANSIJA "LUDOVALA" U KINI Jela "čarobne pečurke": Bilo je ukusno, nisam znala... (VIDEO)

Vlasnik restorana u kojem je američka ministarka večerala kazao je da će nakon njene posete trebati radnike koji će samo raditi na rezanju gljiva.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je u julu tokom putovanja u Peking jela halucinogene gljive u jelu "jian shou qing". Vest o tome da je ministarka jela "čarobne" gljive donela je popularnost lancu restorana u Junanu, gde je Jelen večerala. Svoje iskustvo je prepričala CNN-u te rekla da nije znala da su gljive >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u jelu halucinogene.

- Bilo je ukusno jelo od pečuraka. Nisam znala da te gljive imaju halucinogena svojstva. Kasnije sam to saznala - rekla je Jelen za CNN i dodala da ona nije organizovala večeru u Kini i da nije sama naručila jelo s pečurkama.

Američka ministarka kaže da je pročitala da halucinogene gljive, ako se pravilno kuvaju, ne stvaraju halucinacije onome ko ih pojede.

- Svi smo uživali u gljivama. Niko od nas nije imao nikakve loše posledice nakon konzumiranja - rekla je Jelen.

Treasury Secretary Janet Yellen explains eating a dish that contained “magic mushrooms” on her recent trip to China:

“There was a delicious mushroom dish. I was not aware that these mushrooms had hallucinogenic properties. I learned that later.” pic.twitter.com/WFRe92hHT8

— The Recount (@therecount) August 15, 2023

Jelo je napravljeno od gljiva Lanmaoa asiatica, čiji delovi postaju plavi kada se zagrizu. Jian shou qing, što se doslovno prevodi kao "vidi plavu ruku", dobio je ime po jednoj od svojih definisanih karakteristika - unutrašnja površina gljive postaje plava kada se reže i zagrize.

Smatraju se otrovnima jer potencijalno mogu izazvati halucinacije. Jelenino julsko putovanje u lanac restorana Junan, pod nazivom Yi Zuo Yi Wang, privuklo je pažnju zbog vrlo tražene gljive cenjene zbog svojih jedinstvenih svojstava.

Yi Zuo Yi Wang specijalizovan je za Junansku hranu, popularnu regionalnu kuhinju iz dela jugozapadne Kine koja se graniči s Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.