AMERI PREDSTAVILI NOVI DRON: Gremlini će vladati svetom, evo koje zadatke će izvršavati (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2020, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERI PREDSTAVILI NOVI DRON: "Gremlini" će vladati svetom, evo koje zadatke će izvršavati (VIDEO)

Mogu biti lansirani sa bombardera.

Kompanija "Dynetics" koja radi za Pentagon predstavila je novi dron, za kog se pretpostavlja da bi trebalo uskoro da bude deo strategije američke vojske.

Kako navode stručnjaci, predstavljanje X-61A je deo programa "Gremlini" kog je 2016. godine pokrenula agencija u okviru Ministarstva odbrane - DARPA. Na snimku se vidi dron koji izgledom podseća na raketu "vazduh-zemlja", a lansiran je sa aviona C-130 Herkules.

Pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bio u vazduhu, X-61A je otvorio krila i pokrenuo motor, čime je otpočeo "autonomni" let. Mediji navode da je tokom prezentacija bespilotna letilica bila u vazduhu oko sat i po vremena, a tom prilikom izvodila je neke lake manevre.

DARPA namerava da opremi vojsku SAD sa velikim brojem relativno jeftinih bespilotnih letelica, koje mogu da se koriste u koordinisanim napadima. Takvi dronovi mogli bi da budu lansirani sa bombardera, transportnih i borbenih aviona dok su još van dometa odbrambenih sistema neprijatelja.

Letelice će biti u mogućnosti da izvršava uobičajene zadatke, kao što su izviđanje, ali i napadanje ciljeva. Takođe, očekuje se da će avioni moći da pokupe dronove u sred leta, pošto dronovi izvrše zadatak.

"Dynetics", ipak, nije jedini koji radi na projektu "Gremlini". Kako ističe DARPA, ugovori su dodeljeni i drugim kompanijama kao što su "Composite Engineering", "General Atomics Aeronautical Systems", i "Lockheed Martin Corporation".

Pored toga, kancelarija koja radi u okviru Pentagona već neko vreme radi na usavršavanju slične tehnologije. Da podsetimo, 2016. godine, F/A-18 lansirao je veliki broj mikro dronova "Perdix". a taj program koštao je oko 20 miliona dolara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.