AMERI PESIMISTI

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERI PESIMISTI

Građani SAD misle da zemlja ide u pogrešnom pravcu duže od decenije, čemu je doprineo rat u Iraku, i žele promenu

VAŠINGTON - Američki građani su pesimisti i žele promenu smera u odnosu na politiku koju vodi predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš, pokazali su rezultati istraživanja dnevnika Vašington post i TV mreže Ej-Bi-Si, godinu dana pre predsedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati krajem 2008. godine.

Amerikanci misle da zemlja ide >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u pogrešnom pravcu duže od decenije, a tom mišljenju je svakako doprineo rat u Iraku i rastuće nezadovoljstvo političkim okruženjem u Vašingtonu. Manje od četvrtine Amerikanaca misli da je zemlja na pravom putu, dok tri četvrtine kažu da žele da novi predsednik ne sledi Bušovu politiku.

Nezadovoljstvo ratom u Iraku i dalje ima najveći uticaj na javno mnjenje. Čak 63 odsto ispitanih ne veruju da je potrebno voditi takav rat. Istraživanje je pokazalo da raste i zabrinutost zbog privrede koju čak dve trećine ispitanih negativno ocenjuje, dok čak 69 posto Amerikanaca očekuje recesiju naredne godine.

Četiri meseca uzastopno samo 33 odsto građana Sjedinjenih Država odobrava način na koji Buš upravlja zemljom, što je najniži nivo podrške jednom američkom predsedniku. Kongres stoji još lošije sa samo 28 posto podrške.

Predizborna klima se okreće u korist demokrata, ali novo istraživanje je ponudilo dokaze da će predstojeća borba za Belu kuću biti prilično neizvesna.

U ovom trenutku senatorka Hilari Klinton, koja je vodeći kandidat za predsedničku nominaciju demokrata sa 49 procenata glasova u anketi Vašington posta i TV mreže Ej-Bi-Si ima prednost u odnosu na četvoricu vodećih kandidata za nominaciju republikanaca. Protiv dvojice vodećih republikanaca, bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija i senatora Džona Mekejna, ima minimalnu prednost - 50 prema 46 odsto glasova u odnosu na Đulijanija i 52 prema 43 posto prema Mekejnu.

Kada je Hilari Klinton u pitanju, američka javnost je prilično podeljena. Nju favorizuje 28 procenata biračkog tela, ali 35 posto ispitanika ima izrazito negativno mišljenje o njoj, što je 10 odsto više nego prema bilo kom drugom kandidatu.

Kada je reč o ukupnom zadovoljstvu birača izborom kandidata za predsedničke nominacije, prednjače simpatizeri demokrata među kojima je 82 odsto zadovoljnih. U odnosu na njih, predsedničkim nominacijama zadovoljno je 69 procenata republikanskih pristalica.    [ antrfile ]

ŠVARCENEGER ZA PREDSEDNIKA SAD

LOS ANĐELES - Guverner Kalifornije i bivša filmska zvezda Arnold Švarceneger (60) izjavio je da sebe "odlično" vidi kao predsednika SAD i da će to za njega biti glavni izazov.

Pošto nije rođen na američkom tlu, već u Austriji, po ustavu SAD ne može da zasedne u Belu kuću.

"Ako se taj zakon promeni, siguran sam da bih imao šansu da postanem predsednik", rekao je Švarceneger, koji je u SAD došao šezdesetih godina prošlog veka.    (Tanjug)

NAJVEĆI PROBLEM - IRAK

Prilikom odlučivanja na predsedničkim izborima Amerikanci će se voditi stavovima prema određenim problemima. Više od 60 odsto ispitanih na prvo mesto te liste stavilo je rat u Iraku, 29 odsto - privredu, 27 posto zdravstvo, dok za devet odsto najveći značaj ima pitanje nacionalne bezbednosti i odbrane od terorizma. Rezultati navedene ankete pokazuju da će osam odsto Amera glas dati kandidatu za koga veruju da će rešiti problem ilegalne imigracije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.