Izvor: B92, 25.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMENUS: STO PRE RESITI SUDBINU ALBANACA U SRPSKIM ZATVORIMA

Specijalni izaslanik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava za lica lisena slobode tokom krize na Kosovu, Henrik Amneus, pozvao je jugoslovenske vlasti da u najkracem mogucem roku rese sudbinu oko 400 kosovskih Albanaca koji se nalaze u srpskim zatovorima, a ne podlezu zakonu o amnestiji. 'Drzati ljude u zatvorima, uprkos tome sto s, u svetlu politickog razvoja dogadjaja, pretpostavlja da su oni nevini, predstavlja krsenje ljudskih prava', rekao je Amneus u intervjuu za Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92. On je istakao da bi njihovo oslobadjanje bilo veoma dobro za imidz Jugoslavije kao zemlje u kojoj je na snazi vladavina zakona i postovanje medjunarodnih standarda o ljudskim pravima. 'Odluku o tome da li su oni nevini ili krivi trebalo bi da donesu kompetentne srpske vlasti,' dodao je Amneus.

Upitan o navodnom postojanju takozvanih 'privatnih zatvora' na teritoriji Srbije i Kosova, on je izrazio nadu da takve institucije ne postoje niti na teritoriji Kosova ni na teritoriji uze Srbe, jer, kako je rekao, 'vlasti tvrde da ih nema.' Amneus je potom dodao da bi zeleo da 'dodje do formiranja zajednicke radne grupe UNMIK-a i srpskih vlasti, odnosno do formiranja mehanizma pomocu kojeg bi se ovo pitanje istrazilo". "Te radne grupe imale bi vlast da posete lokacije i preispitaju navode o tome da li ti logori u realnosti postoje ili je rec o pukim spekulacijama. Verujem da ce ovaj predlog uskoro biti razmotren od strane UNMIK-a i Vlade Srbije', ocenio je Henrik Amneus.

On je, takodje, ukazao na znacaj nedavnog formiranja Kancelarije za izbeglice, raseljena i nestala lica pri Kabinetu predsednika Kostunice za pokretanje ovog pitanja i izrazio nadu da ce sudbina nestalih Srba na Kosovu biti razresena sto pre. Upitan o slucaju Ivana Stambolica, Amneus je rekao da nije angazovana na tom, kako je rekao, 'tragicnom slucaju,', jer nije u vezi sa konfliktom na Kosovu.

Na pitanje radija B92 da li smatra da se protiv Srba na Kosovu vode fer sudski procesi, u slucajevima kada su sudije Albanci, Amneus je odgovorio da, nakon svojih poseta Kosovu, veruje da postoji istinska ambicija zakonskih institucija na Kosovu da se bore protiv navodne pristrasnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.