Izvor: Piplmetar.rs, 24.Jul.2023, 07:30

AMD predviđa eksponencijalni rast AI tržišta u sledećih 10 godina

Izvršni direktor kompanije AMD je u nedavnoj poseti poslovnim partnerima na Tajvanu razgovarala sa njima o planovima za proizvodnju sledeće generacije procesora i sa tim u vezi novonastalom tržištu i sve uticajnijem značaju veštačke inteligencije (AI). Tom prilikom u razgovoru sa ključnim liderima u ovom delu IT industrije su naglašene ogromne mogućnosti rasta koja donosi veštačka inteligencija. Proces AI ekspanzije koji je zahvatio čitav svet će definitivno obeležiti sledeću dekadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << IT industrije.
Tokom posete dr Lisa Su je dala intervju relevantnim medijima iz ove oblasti u kome je izrazila svoj stav da će veštačka inteligencija, njen uticaj i tržište, rasti eksponencijalnom stopom u sledećih 10 godina. Očekuje se da tržište AI usluga i proizvoda dostigne vrednost od 150 milijardi US$ u periodu sledećih 3-5 godina. AMD je već identifikovao AI kao glavno tržište kome će podrediti većinu raspoloživih resursa i investicija u budućem periodu.
AMD tvrdi da je budućnost IT tržišta vezana za veštačku inteligenciju (AI) Industrijski izvori veruju da je tokom posete prvog čoveka kompanije AMD možda postignut dogovor sa kompanijom TSMC u vezi 3 nm proizvodnje i korišćenja ove tehnologije u izradi procesora sledeće generacije. Istovremeno je dogovoreno da će se organizovati proizvodni kapaciteti za izradu AMD Instict MI300/MI300X procesora za potrebe rada AI servisa koji su bazirani na CDNA 3 arhitekturi.

U pitanju je proizvod prioritetan po strategiju AMD nastupa na tržištu veštačke inteligencije. Dr Lisa Su je posebno naglasila činjenicu koliko je komplikovan proces izrade Instict MI300/MI300X čipova jer zahteva saradnju i međusobno usklađivanje aktivnosti velikog broja kooperanata u lancu snabdevanja proizvodnje, a što je ujedno bila i jedna od glavnih tema razgovora tokom njene posete tajvanskim partnerima i proizvođačima.
Ona je takođe istakla da će rast tržišta veštačke inteligencije postati u vrlo kratkom vremenu konstantan sa izrazito velikim  razvojem i investicijama tokom sledećih 5 do 10 godina. To je definitivno tehnologija koja će obeležiti period koji je pred nama. Svi budući AMD proizvodi će imati ugrađenu tehnologiju i podršku za AI što se naročito odnosi na GPU procesore. To se posebno odnosi na stvaralačku sposobnost veštačke inteligencije koja kroz mogućnost da generiše dodatni sadržaj može značajno unaprediti performanse u aplikacijama gde se primenjuje.  U pitanju je veoma popularno tržište u nastajanju koje obećava i koje se trenutno najbrže razvija, prenosi expreview.
Dr Lisa Su je istakla i naglasila veliki posao koji je završen sa izlaskom ROCm, otvorene softverske platforme za podršku radu velikim AI jezičkim modelima, pomoću koga je omogućeno softverskim kućama i programerima da do kraja iskoriste moć i snagu najnovije generacije AMD Instict AI akceleratora.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.