Izvor: B92, 17.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMBASADORI SB POZVALI SRBE DA SE UKLJUCE U IZBORE NA KOSOVU

Ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posle susreta sa delegacijom Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UNMIK-om u subotu uvece, razgovarace danas sa najvisim zvanicnicima medjunarodne uprave na Kosovu i clanovima Prelaznog administrativnog veca Kosova i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja dopisnik Radija B92 Nikola Tomic.

Predsedavajuci Saveta bezbednosti, ambasador Bangladesa izjavio je da je lokalnim liderima upucena poruka da se moraju okrenuti buducnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ka promociji multietnickih inicijativa, zblizavanju etnickih zajednica i razvoju ekonomije. Sef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Hans Hekerup izjavio je da je stav ambasadora da je pravi put za buducnost Kosova ucesce manjinskih u registraciji biraca, izborima i potom u institucijama koje ce nakon izbora biti formirane.

Srpsku delegaciju u razgovorima su cinili narodni poslanici i funkcioneri Demokratske stranke Srbije Marko Jaksic i Vuk Antonijevic, kao i predsednik opstine Leposavic Nenad Radosavljevic. Predstavnicima Srba upucen je poziv da se njoihova zajednica integrise u institucije Kosova, a o tome sta su oni odgovorili Marko Jaksic kaze: 'Izneli smo nase primedbe na Ustavne okvire gospodina Hekerupa jer oni ne garantuju opstanak Srbima na ovim prostorima. Rekli smo da trazimo povratak Srba ne na simbolican i uvredljiv naci koji nam medjunarodna misija nudi, jer za takav projekat treba vise od 200 godina da se Srbi vrate. Mi smo od predstavnika SB trazili da se strogo postuje Rezolucija 1244', rekao je Jaksic, prenosi B92.

Delegacija Saveta bezbednosti otisla je iz Kosovske Mitrovice u Pristinu na razgovore sa clanovima Prelaznog administrativnog veca Kosova i predsednikom Rusije Vladimirom Putiom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.