AMBASADE ŠIROM SVETA OTVORILE KNJIGE ŽALOSTI: U američkim gradovima zastave na pola koplja, u crkvama pomen žrtvama

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2023, 01:23

AMBASADE ŠIROM SVETA OTVORILE KNJIGE ŽALOSTI: U američkim gradovima zastave na pola koplja, u crkvama pomen žrtvama

Velika tragedija ujedinila sve dobre ljude

Zastava Srbije na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujorku kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu spuštene su danas na pola koplja zbog trodnevne žalosti koju je Vlada Srbije raspisala nakon dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, uglavnom dece.

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu otvorena je knjiga žalosti, u koju su se već upisali brojni članovi diplomatskog kora, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra.

U knjige žalosti upisali su se i ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugaske, američki kongresmen Erik Svolvel, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske, počasni konzul Srbije u Koloradu Stiven Katić, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu Edvard P. Džozef, kao i drugi predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore...

Sutra će u ambasadi tim povodom doći i upisati se u knjigu žalosti specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak.

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Američkih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, pomeni za sve žrtve napada u školi Vladislav Ribnikar su održani dok su u brojnim srpskim svetinjama, a širom SAD ih ima 136, planirani za vikend. Takođe, i vladika istočno američki Irinej uputio je u sredu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da u nedelju posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simenona - Šarlot, Severna Karolina, samo je jedna od brojnih koja je pozvala sve članove svoje parohije Svetog Simeona mirotočivog da u subotu dođu u ckvu da iskažu svoje duboko žaljenje i saučešće "u neizmernom bolu svih onih koji su pogođeni do sada nezapamćenom tragedijom, koja je duboko potresla srpski narod".

Brojni građani i političari, među kojima i zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, upisali su se u knjigu žalosti koju je ambasada Srbije u Ljubljani otvorila danas u znak sećanja na žrtve pucnjave u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u sredu u kojoj je ubijeno osam đaka i obezbeđenje dok je sedmoro dece i učiteljica ranjeno.

Posle zatvaranja ambasade u 15 časova, oko 50 ljudi okupilo se ispred zgrade diplomatskog predstavništva u 16 časova.

Oni su donosili cveće i palili sveće i održali minut ćutanja za žrtve pucnjave, prenela je agencija STA. Ambasadorka Srbije Zorana Vlatković zahvalila se slovenačkim građanima koji su tugovali i iskazali iskreno saučešće i podršku u ovim teškim vremenima za Srbiju.

Ona je rekla da je "zaista teško naći prave reči utehe u ovakvim tragičnim dešavanjima poslednjih dana", dodajući da se veliki broj slovenačkih građana, predstavnika države i stranih diplomata upisao u knjigu žalosti u ambasadi.

- U ovim teškim vremenima Slovenci su u mislima uz vas. Ranjenima želimo brz oporavak i snagu da prebrode ovo užasno iskustvo - poručio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Marko Štucin, koji se upisao u knjigu žalosti. Knjiga žalosti u ambasadi Srbije u Ljubljani biće otvorena za upisivanje i u subotu od 10 do 14 časova i u ponedeljak od 10 do 12 časova.

Srbija je od danas proglasila trodnevnu žalost, dok su slovenački visoki zvaničnici izrazili saučešće porodicama žrtava i građanima Srbije uz osudu nasilja.

Ambasada Srbije u Severnoj Makedoniji otvorila je danas knjigu žalosti povodom pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Knjiga žalosti bila je otvorena danas do 19 časova, a biće i naredna tri dana od 9 do 19 časova, navodi se u saopštenju ambasade. Dešavanja tokom jučerašnjeg dana i večeri nakon masovnog ubistva u Mladenovcu i pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.