ALIMS: U Srbiji nema ozbiljnih prijava zbog pilula jaz i jasmin

Izvor: Press, 12.Jun.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALIMS: U Srbiji nema ozbiljnih prijava zbog pilula "jaz" i "jasmin"

Od 2006. do 2013. Nacionalnom centru za farmakovigilancu ALIMS-a prijavljeno je sedam slučajeva neželjenih reakcija na lek Jaz (Yaz) i 11 slučajeva neželjenih reakcija na lek "jasmin". Nije bilo prijavljenih slučajeva sa smrtnim ishodom, rekao je Tanjugu Aleksandar Tucović, zadužen za odnose s javnošću u ovoj agenciji. 

On je rekao da su, kao prateća posledica uzimanja ovih pilula, najčešće prijavljene tegobe kao što su glavobolja, povraćanje, vrtoglavica, bol u grudima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bol u nogama i suv kašalj.

"Takođe, u prijavljenim slučajevima opisano je ispoljavanje hipertenzije, tromboze, plućne embolije, neželjenih reakcija koje su očekivane pri primeni kombinacije drospirenona i etinilestradiola", kao glavnih sastojaka ovih pilula, izjavio je Tucović i dodao da se u Sažetku karakteristika leka i Uputstvu za lek u vezi sa tim navode odgovarajuća upozorenja i mere opreza. 

On je istakao da je "ishod zabeleženih neželjenih reakcija najčešće bio oporavak ili se pacijentkinja u trenutku prijave neželjene reakcije nalazila u fazi oporavka". 

S obzirom na to da pilule za oralnu kontracepciju "jaz" i "jasmin" sadrže kombinaciju aktivnih supstanci drospirenon i etinilestradiol, Tucović je istakao da je postoji "potencijalni rizik od venskih tromboembolijskih događaja pri njihovoj primeni", što je "već poznato i opisano u Sažetku karakteristika leka i Uputstvu za lek". 

Učestalost ispoljavanja tromboembolijskih događaja je retka i može se javiti kod jedne do 10 osoba na 10 000 osoba koje primenjuju lek.

"Prisustvo ili istorija arterijskih ili venskih tromboembolijskih događaja, kao i prisustvo ozbiljnih ili višestrukih faktora rizika za nastanak tromboze, predstavljaju kontraindikacije za primenu ovih lekova, odnosno stanja u kojima se ovi lekovi ne smeju primenjivati", naveo je Tucović. 

"Lekove koji sadrže kombinaciju aktivnih supstanci drospirenon i etinilestradiol i dalje karakteriše povoljan odnos koristi i rizika pri racionalnoj terapijskoj primeni, odnosno ako se lek primenjuje u skladu sa odobrenim indikacijama, načinom primene, doziranjem, kontraindikacijama i posebnim upozorenjima koji se navode u Sažetku karakteristika leka i Uputstvu za lek, ističu u ALIMS-u. 

Kontraceptivne pilule "jaz" su u prodaji na srpskom tržištu od 2008, a "jasmin" od 2003. godine.

Reagovanje ALIMS-a je usledilo pošto je kanadski javni servis, pozivajući se na zvanična dokumenta vladine agencije, juče objavio da su najmanje 23 Kanađanke preminule, a nekoliko stotina ima zdravstvene probleme nakon uzimanja dve vrste pilula za kontracepciju nemačkog proizvođača "Bajer", koje lekari u svetu najčešće prepisuju.

Doktori i farmaceuti, koji su nuspojave prijavili vladinoj agenciji za javno zdravlje, sumnjaju da su ovi smrtni slučajevi u vezi sa upotrebom kontraceptivnih pilula "jaz" i "jasmin", navodi se u izveštaju Kanadske radio-televizije.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Na antibebi pilule se žale i u Srbiji

Izvor: Mondo, 13.Jun.2013, 13:35

Kontraceptivni lekovi "jaz" i "jasmin", sa kojima su u vezu dovedeni smrtni slučajevi 23 žene u Kanadi, prodaju se i u Srbiji...Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva za "Blic" je izjavio da im je od 2006. godine prijavljeno sedam slučajeva neželjenih reakcija na lek "jaz"...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.