ALEKSINA MAJKA NAKON 6 GODINA BORBE: Nismo izvukli pouku niti došli do poruke koju smo hteli kao roditelji

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALEKSINA MAJKA NAKON 6 GODINA BORBE: Nismo izvukli pouku niti došli do poruke koju smo hteli kao roditelji

Niko od zaposlenih u osnovnoj školi koju je pohađao Aleksa Janković neće odgovarati

Posle šest godina borbe roditelja Alekse Jankovića, 14-godišnjeg dečaka iz Niša koji je, kao žrtva vršnjačkog nasilja izvšio samoubistvo, niko od zaposlenih u osnovnoj školi koju je pohađao neće odgovarati. Iako su utvrđeni propusti u radu, disciplinska odgovornost prosvetnih radnike je zastarela i oni i dalje rade u prosveti. Nadležni sudovi u tri odvojena postupka presudili su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u korist porodice Janković.

Nekadašnja direktorka niške OŠ "Sreten Mladenović Mika" koju je Aleksa pohađao, a koju po nalogu prosvetne isnepkcije tadašnji Školski odbor nije razrešio funkcije direktora, danas je bibliotekarka.

Tadašnja predsednica Školskog odbora, koji nije sprovodio naložene mere, sada je direktorka te škole, a razredni starešina nasilnika jedna je od 200 najboljih prosvetnih savetnika u Srbiji.

- Iako nismo izvukli pouku i nismo došli do poruke koju smo mi hteli kao roditelji, a ako država ostane, na sve ovo biće velika sramota, a ja ću kao majka svom detetu da kažem 'Aleksa izvini' - priča Aleksina majka Dragana Janković.

Prekršani sud je pre pet godina školu kaznio sa pola miliona dinara, a direktrorku sa 50.000. Roditeljima je u parnci isplaćeno i dva i po miliona dinara odšete i to iz republičkog budžeta, a sve zbog nepostupanja Škoslkog odbora i kršenja zakona o čemu je prosevtna inspekcija obavestila i tadašnju lokalnu vlast u Nišu.

- Školski odbor je po Zakonu bio u obavezi da u najkraćem roku od osam dana po preporuci Prosvetne inspekcije razreši direktorku, a novi direktor je bio u obavezi da dalje utvrđuje odgovornost eventualno drugih zaspolenih - objašnjava advokat porodice Janković Predrag Stafanović.

- Takvo odbijanje da se utvrdi lična odgovornost je jako loša poruka ostalim prosvetnim radnicima i roditeljima, i bežanje od te odgovorenosti da sednu i da se suoče sa propustima koje su učinili - ističe Dragana Janković.

Direktor Jukoma Milan Antonijević ukazuje da su dalji koraci otvaranje ovih pitanja u pregovorima sa EU.

- To je jedan poligon gde možemo pitanje vršnjačkog nasilja i te kako problematizovati i davati određene sugestije - dodaje Antonijević.

U slučaju Alekse Jankovića pravosuđe je, tvrde stručnjaci, u kratkom roku završilo sve postupke, ali zbog sistemskih propusta i neodgovornog ponašanja prosvetnih radnika koji i dalje imaju licencu za rad u prosveti, pravda, kako tvde Aleksini roditelji, ni posle šest godina, nije zadovljena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.