ALEKSANDAR VLAHOVIĆ: FOTELJA MI NIJE DONELA STANOVE

Izvor: Kurir, 30.Apr.2011, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALEKSANDAR VLAHOVIĆ: FOTELJA MI NIJE DONELA STANOVE

BEOGRAD - Bivši ministar, poslanik i biznismen Aleksandar Vlahović konačno je odgovorio na pitanja Kurira.

On ne negira da ima sedam stanova, ali tvrdi da ih nije stekao u vreme dok je bio ministar za privredu i privatizaciju.

- Svu imovinu koju sam stekao u protekle 22 godine uredno sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. A imovina najvećim delom nije stečena u proteklih 10 godina. Od tih sedam stanova, dva su u Sopotu, jedan od 40, a drugi od 54 kvadrata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jedna garsonjera od 40 kvadrata u Herceg Novom i stan u Beogradu - sve zajedno kupljeno je pre 2001, dakle pre nego što sam stupio na funkciju ministra. Razlika do sedam stanova odnosi se na dve garsonjere, u Crnoj Gori (40 m2) i na Kopaoniku (32 m2), plus dograđeno potkrovlje u Beogradu, u istoj zgradi u kojoj sam ranije kupio stan. Te tri stambene jedinice su ili kupljene ili dograđene u periodu od 2006. do 2008. godine, značajno nakon što sam prestao da budem ministar. Nažalost, Agencija ne objavljuje datum kupovine kako bi se jasno videlo šta je šta.

Da li je sukob interesa biti ministar, pisati zakone, a posle se baviti delatnošću iz tog resora?

- Sukob interesa ne postoji. Ja se konsaltingom ne bavim od 2004. niti od 2001. godine, već od 1988. Najpre radeći u Ekonomskom institutu, a kasnije, od 1995. do 2001, i kao partner u „Dilojt i Tušu“. I to ne samo na projektima u Srbiji već i u regionu. Na kraju, to me je i preporučilo za poziciju ministra od 2001. Ako detaljno pogledate sve projekte „Eki investmenta“, zaključićete da nijedan dinar nije ostvaren i naplaćen u poslu sa državnim organima. Prihodi su isključivo realizovani u poslovanju sa domaćim i inostranim privatnim kompanijama. Ekonomski institut nije ni među prvih 20 konsultantskih kompanija po kriterijumu ostvarenih prihoda u savetovanju Agencije za privatizaciju, iako je najstarija i najpoznatija institucija te vrste.

Da li bivši ministri mogu da budu tajkuni?

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka


- Sa moralne i zakonske tačke gledišta, strašno je šta rade tajkuni. Jadno! Bedno! Svima je jasno, celoj Srbiji, svi vide šta rade. Nije problem samo u njima, već u onima koji su na vlasti, pošto to dozvoljavaju. Naravno da treba istražiti koliko su prevarili državu i građane i da treba da odgovaraju.

Dragan Todorović, Srpska radikalna stranka

- Ne treba ni pričati o tome da je, s moralne tačke, to najgori mogući vid zloupotrebe položaja na kojima su se nalazila sva trojica. Sigurno može da se dokaže da je neko u državnim institucijama zloupotrebio položaj i da treba da odgovara. Ogroman broj predstavnika vlasti došao je do pozamašnog kapitala tako što bi dobio lokaciju, stavio je pod hipoteku da bi podigao kredit od banke i posle prodao nekretninu po tržišnoj ceni.

Željko Ivanji, Ujedinjeni regioni Srbije

- Odgovor na to pitanje može dati isključivo Agencija za borbu protiv korupcije. Za mene politička funkcija predstavlja funkciju koja se obavlja u interesu naroda, a ne ličnog bogaćenja, i od nje korist treba da oseti Srbija, a ne nečija porodica.

Srđan Milivojević, Demokratska stranka

- Svako ko smatra da je bilo zloupotrebe položaja neka podnese krivične prijave. I Vlahović je glasao za zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Ako bilo ko misli da je on zloupotrebio položaj, neka slobodno podnese krivičnu prijavu protiv Vlahovića, a ako se dokaže da je sve radio u skladu sa zakonom, ne treba ga više razapinjati.

Branko Ružić, Socijalistička partija Srbije

- Sve ono što je rađeno u skladu sa zakonima posle 2000. godine, poput zakona o privatizaciji, protiv koga je bio SPS, ne može biti predmet rasprave. Međutim, ako je on prekršen i ako je bilo nezakonitog lobiranja u vreme vlasti pomenute trojice, oni moraju da odgovaraju. SPS nema nikakve veze s tim.

Radili smo po zakonu

Da li je po vašem mišljenju država oštećena u projektu o kom je Kurir pisao?

- Država apsolutno nije oštećena! Kompletna procedura razmene nepokretnosti urađena je u skladu sa zakonom, uz sve potrebne saglasnosti nadležnih državnih institucija, i to tek nakon što su kupljeni svi privatni objekti (od 25 privatnih vlasnika) na pomenutoj lokaciji. Podsetiću da je na toj lokaciji u državnom vlasništvu bilo 1.700 kvadrata neuslovnog prostora, magacinski objekti, stare trošne zgrade, kao i da će država na kraju imati više od 1.700 kvadrata potpuno novog prostora.

Nisam pomagao Đuniću

Da li ste, dok ste bili ministar, činili usluge Danku Đuniću?

- Naravno da nisam. Ni Đuniću ni bilo kome drugom. Bilo kakve insinuacije te vrste potpuno su netačne.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.