ALEKSA JOŠIĆ PRVI DO ČASNOG KRSTA U BANJALUCI

Izvor: Kurir, 19.Jan.2012, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALEKSA JOŠIĆ PRVI DO ČASNOG KRSTA U BANJALUCI

U plivanju za bogojavljenski krst, osim Jošića, učestvovala još 24 takmičara

BANJALUKA - Osamnaestogodišnji Aleksa Jošić prvi je doplivao do Časnog krsta koji su u reku Vrbas spustili Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.

U plivanju za bogojavljenski krst, osim Jošića, učestvovala su još 24 takmičara, preneo je portal Višegrad24.

"Neka ovaj dan bude i dan Bogojavljenja nama i ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << generaciji da bi nam svaka godina bila bolja i osmišljenija. Vreme možemo osmisliti samo s Bogom, u njemu se možemo naći samo ako imamo oslonac a taj oslonac, ako je u čoveku, biće nestabilan, ali ako je u Bogu, kao što jeste, onda ćemo biti sigurni i stići ćemo ka željenom cilju", rekao je vladika Jefrem.

Vladika Jefrem darovao je Jošića zlatnikom na kojem je prikazano Bogojavljenje.

"Drugi put sam doplivao prvi do krsta, prošle godine je prvi bio moj brat Vasko. Čast mi je što sam nastavio tu tradiciju", rekao je Jošić, koji je član Plivačkog kluba "22. april" iz Banjaluke.

On je i prije dve godine pobedio u plivanju do Časnog krsta, kada je ovo takmičenje prvi put organizovano poslije Drugog svetskog rata. Takmičenju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci koju je služio vladika Jefrem, nakon čega je gradskim ulicama prošla litija do rijeke Vrbas.

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista na rijeci Jordan kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere. Isusa Hrista je na rijeci Jordanu krstio Jovan Krstitelj, koji je krštavao ljude pripremajući ih za dolazak Mesije.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vere. Danas je od 11.00 do 14.00 časova od Hrama Hrista Spasitelja do gradskog mosta bio obustavljen saobraćaj.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.