ALBANSKI KAPITAL NA ZLATIBORU

Izvor: Kurir, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANSKI KAPITAL NA ZLATIBORU

Crnogorski biznismeni i tajkuni kupuju zlatiborske pašnjake po cenama i do 2.000 evra za ar prljavim parama šiptarskih kapitalista

ZLATIBOR - Zlatiborom je ovih dana kao bomba odjeknula informacija da crnogorski biznismeni i tajkuni na ovoj planini ne kupuju placeve samo ruskim parama koje su stigle na primorje već i prljavim albanskim kapitalom.

Oni su doskora neštedimice kupovali apartmane i placeve sa starim kućama na Zlatiboru, a poslednjih nekoliko meseci prešli >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su na kupovinu velikih zlatiborskih pašnjaka. Zlatiborci kažu da više nije u igri strogi centar planine, gde slobodnih placeva skoro i da nema, već su najtraženije lokacije selo Ribnica, koja je sedam-osam kilometara od centra, Carevo polje, Smiljanski zakosi i deo oko puta koji od centra Zlatibora vodi ka selu Sirogojnu.

- Ne samo Crnogorci nego i tajkuni iz Beograda i Srbije naveliko saleću seljake po selima od Ribnice do Sirogojna i kupuju zemlju, imanja, ne pitaju za cenu. Na mestima gde je nedavno ar zemlje vredeo desetak evra sada vredi najmanje 500, a na malo boljim lokacijama i do 2.000 evra - kaže Zlatiborac, dobar poznavalac ovdašnjeg tržišta nekretnina, koji je želeo da ostane anoniman.

U selu Ribnici ispod Tornika, gde je još 1928. godine čuveni ugostitelj Čedo Petrović imao 120 ležaja i kod kojeg su letovali, pored ostalih, Milan Grol, Pjer Križanić, češki botaničari i engleski plemići, cena zemljišta višestruko je skočila čim je jesenas na Torniku počela izgradnja šestosedne žičare.

- Od tada nema dana da na naša vrata ne pokuca neko od zainteresovanih za kupovinu placeva. Uglavnom su to ljudi koji traže tri-četiri pa do desetak ari. Problem je jedino što je većina pašnjaka oko sela u državnoj svojini. Jedan od komšija koji ima petnaestak ari za prodaju već je odredio cenu od 4.000 evra po aru - posvedočio nam je juče jedan od meštana Ribnice koji je takođe želeo da ostane anoniman.

Preciznih podataka o tome koliko je zemlje poslednjih meseci na Zlatiboru prodato - nema. Naši izvori tvrde da se kupljena zemlja u najvećem broju slučajeva ne prevodi na nove vlasnike, sklapaju se ugovori kod advokata, a mali broj ugovora overava se u sudu.

- Pojavili su se i posrednici koji ljudima idu u kuće, naročito u siromašnijim selima, i koji uzimaju dobar procenat samo zato što uspevaju da pronađu prodavce zemlje i da ih povežu sa kupcima iz Crne Gore. Pre nekoliko dana čak su se u selu Jablanici, koje je desetak kilometara od Tornika, pojavili leci u kojima jedna beogradska agencija za promet nekretnina obaveštava meštane da kupuje zemlju na Zlatiboru - kaže naš sagovornik.[ antrfile ]

RIBNICA DO „VELIKE ALBANIJE“

I do sela Ribnice stigla je vest da iza nekih od kupaca Crnogoraca stoji albanski kapital.

- Ne znamo je li to istina ili nije, ali plašimo se da nam preko Crnogoraca na Zlatibor ne uđu Šiptari. Drugo, ako sada zemlju kupuju Crnogorci, pitanje je kome će je sutra preprodati. Strepimo da se u drugom krugu ne pojave baš Šiptari - kaže naš drugi sagovornik.

Jedan od naših sagovornika iz Ribnice juče nije krio da se ovih dana, kada je čuo o albanskom kapitalu koji stiže na Zlatibor, prvo setio karte „velike Albanije“ koju je video pre desetak godina i na kojoj je dobar deo Zlatibora u granicama države koja je albanski san.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.