Izvor: B92, 28.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANCI MORAJU DA UKLONE PUNKT KOD VELIKOG TRNOVCA

Clan Koordinacionog tela savezne i republicke vlade za krizno podrucje juga Srbije Biserka Matic izjavila je u Bujanovcu da je politickom savetniku KFOR-a Sonu Salivenu preneto da albanski teroristi moraju da uklone punkt koji su 24. decembra postavili na ulazu u selo Veliki Trnovac van kopnene zone bezbednosti.Saliven je inace vec dva dana u Bujanovcu, a u cetvrtak ujutru se, kako je potvrdjeno novinarima, sastao sa albanskim ekstremistima u selu Veliki Trnovac, 4 km od Bujanovca. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Saliven sastao i sa Nebojsom Covicem, predsednikom Koordinacionog tela vlade za ovo podrucje, teme razgovora nisu poznate, ali se one mogu naslutiti. Biserka Matic, koministar informisanja u prelaznoj republickoj vladi, je rekla da su poslednjih dana dve najkriticnije tacke u podrucju Veliki Trnovac i Konculj, Trnovac jer su tu naoruzani Albanci pre 3-4 dana postavili svoj kontrolni punkt koji je svega 200 m iza punkta srpske policije izvan zone kopnene odgovornosti i na samom ulazu u ovo albansko selo. Konculj, jer klanac kroz koji prolazi put Bujanovac-Gnjilane, glavna saobracajnica izmedju juga Srbije i Kosova, drze Albanci jos od 21. novembra. Zbog svega toga Matic je rekla novinarima: "Srbija je ozbiljna i organizovana drzava. Ako teroristi ne prihvate nase i apele medjunarodne zajednice, onda mi necemo imati izbora. Mi cemo ih sa nase teritorije isterati milom ili silom", prenosi dopisnik Radija B92.

Govoreci o razgovoru sa Sonom Salivenom, politickim savetnikom komandanta Kfora Karla Kabidjoze, predsednik Koordinacionog tela vlade krizno podrucje juga Srbije Nebojsa Covic rekao je novinarima u Bujanovcu da su se oni i ovog puta usaglasili da se kriza na tom podrucju mora resavati mirnim putem i diplomatskim sredstvima. Kako javlja dopisnik Radija B92, potrpedsednik srpske Vlade je demantovao glasine da se on navodno sastao i razgovarao sa predstavnicima Oslobodilacke vojske Preseva, Medvejde i Bujanovca. "Tacno je samo da sam razgovarao sa predstavnicima albanske zajednice, a to se bitno razlikuje", rekao je Covic. On je demantovao i informacije da se situacija u Bujanovcu pogorsava. "Danas je ovde mnogo manje tenzija nego sto ih je bilo pre mesec ili mesec i po dana", rekao je on, a na pitanje o punktu albanskih ekstremista na ulasku u selo Veliki Trnovac, on je odgovorio da je neophodno da se ta blokada ukloni, jer ce se samo tako moze vratiti medjusobno poljuljano poverenje Srba i Albanaca. "Ovo je zajednicka zemlja i Srba i Albanaca, i zato ne smatram normalnim to sto ljudi iz Velikog Trnovca mogu slobodno da dolaze u Bujanovac, ili sto Srbi iz Bujanovca ne mogu slobodno da idu u Veliki Trnovac. Ja sam upravo zbog toga tu, da to resim, ali bez rata", rekao je Covic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.