ALARMANTNO Prosle godine umrle 154 bebe u FBiH u prvih sest meseci ove godine 67

Izvor: medio.rs, 15.Okt.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO Prosle godine umrle 154 bebe u FBiH u prvih sest meseci ove godine 67

U Federaciji BiH samo u prvih šest meseci ove godine umrlo je 67 novorođenčadi, podaci su Federalnog zavoda za statistiku!

Visoku stopu smrtnosti beba Federacija BiH beleži od 2014. godine, tokom koje je, prema podacima Zavoda, umrlo 127 beba.  Ova crna statistika povećana je 2015. te je u izveštaju navedeno da su lani umrle 154 bebe, piše Avaz.ba

- Živorođenim detetom smatra se svako dijete koje pri rođenju diše i pokazuje druge znakove života kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << su kucanje srca, pulsiranje pupčane vrpce i jasni pokreti voljnih mišića. Ako dete ubrzo nakon porođaja umre, prvo se registruje kao živorođeno, a zatim kao umrlo dojenče - pojašnjavaju iz Zavoda.

Da je stanje alarmantno kada je u pitanju smrtnost beba, potvrđuju podaci i Federalnog zavoda za programiranje razvoja, u kojima je navedeno da je u 2015. umrlo 154 novorođenčadi u Federaciji BiH.

- To znači da je dojenačka smrtnosti povećana na 7,9 odsto - podaci su ovog zavoda.

Najviše beba, kako ističu pedijatri i ginekolozi, umre na samom porođaju, najčešće zbog male težine ili zbog gušenja. Drugi najčešći uzročnik smrti su urođene deformacije i hormonske nenormalnosti, a iz porodilišta navode da smrt izazivaju i sepsa, MRSA, bolesti krvi i krvotoka, kao i tumori.

Više uzroka

Za Zulfu Godinjaka, uglednog ginekologa u BiH, ove statistike su alarmantne. Navodi da se nadležni moraju ozbiljno da pozabave uzrocima smrti beba.

- Šokantni su to podaci. Ali,  niko od nas, ni ginekologa ni pedijatara, ne može reći bilo šta dok se ne ispita zbog čega su te bebe umrle, jer ima dosta stvari koje mogu biti uzročnik - da li infekcija ili nešto drugo - kaže Godinjak.

Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. U biltenu Zavoda za statistiku RS navedeno je da je 2015. godine umrlo 26 beba, devet dečaka i 17 devojčica. Oko 57,7 posto ih umre u prvih deset dana nakon rođenja.

Zolić: BiH zahvata bela kuga

Lani je i prirodni priraštaj u FBiH bio izrazito nepovoljan i kretao se minus jedan odsto. To znači da je stopa mortaliteta bila viša nego 2014. i iznosila je 9,2 odsto. Hasan Zolić, statističar i demograf, konstatuje da našu zemlju sve više zahvata bela kuga.

- Poslednje tri godine mi smo izgubili oko 23.000 stanovnika, od čega u RS oko 15.000, a 8.000 u Federaciji – ističe Zolić.

On se osvrnuo i na veliki broj smrti novorođenčadi, navodeći da brojni faktori mogu da utiču na to hoće li novorođenčad preživeti ili ne.

- Kod nas je u bolnicama upitna higijena, što u velikoj meri utiče na pojavu infekcija. Takođe, imamo i slučajeve da trudnice ne dolaze na vreme da se porode, a ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to da kod nas i dalje, iako smo u 21. veku, imamo slučajeve da se žene porađaju kod kuće te da im pri porođaju pomažu osobe koje nisu lekari i babice – navodi Zolić

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.