ALARMANTNE INFORMACIJE: Toksične hemikalije pronađene u skoro polovini uzoraka vode iz česme

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 19:24

ALARMANTNE INFORMACIJE: Toksične hemikalije pronađene u skoro polovini uzoraka vode iz česme

Izloženost tim supstancama može da nosi ozbiljne rizike po zdravlje.

Prema studiji Geološkog zavoda Sjedinjenih Američkih Država (USGS), skoro polovina uzoraka vode iz česmi u SAD sadrži toksične hemikalije.

USGS je upozorio da izloženost ovim supstancama može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike.

U okviru studije, testirani su uzorci vode iz više od 700 domova, preduzeća i postrojenja za prečišćavanje vode za piće kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se utvrdilo prisustvo polifluoralkil hemikalija (PFAS).

U 45% uzoraka je pronađena najmanje jedna od ovih sintetičkih hemikalija u koncentracijama koje premašuju standarde i propise vlade SAD. PFAS su vodootporne hemikalije koje se ne razgrađuju u životnoj sredini i mogu ostati prisutne u ljudskom organizmu godinama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.