AKO ŽIVITE U OVIM GRADOVIMA NOĆAS NE IZLAZITE IZ KUĆE: Temperature se spuštaju i do NEVEROVATNIH MINUS 45

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 23:44

AKO ŽIVITE U OVIM GRADOVIMA NOĆAS NE IZLAZITE IZ KUĆE: Temperature se spuštaju i do NEVEROVATNIH MINUS 45

Deo Evrope će se noćas naći na udaru polarne hladnoće i ledenih vetrova.

Ledena vazdušna masa zahvatila je severne i istočne predele Evrope, a temperature su opale i 20-25 stepeni od uobičajenog proseka.

Na najjačem udaru nalaze se Rusija, pribaltičke zemlje, Finska, Norveška i Švedska.

Temperature u Rusiji opale su na skoro -40°C i to u evropskom delu zemlje, što je ekstremno hladno i za ova područja, jer je prosek temperatura >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u januaru na ovom delu zemlje od -15 do -5°C.

Led i sneg okovali su Moskvu, temperatura je opala na širem području na -35°C.

Ono što je interesantno, poslednji dane 2023. godine doneli su evropsko delu Rusije i Moskvi veoma blage temperature, uz vrednosti do 2-3°C, ali je padao i obilni sneg. U novogodišnjoj noći došlo je sa severa do drastičnog zahlađenja i pada temperature i za više od 30 stepeni.

Ekstremno niske temperature donele su temperature Skandinaviji i ispod -35°C, a na severozapadu Švedske temperatura je opala na rekordno niskih -43°C. To je najniža temperatura od 1999. godine i najniža ikada.

Inače, snažan ciklon zahvatio je jug Skandinavije i doneo obilne snežne padavine južnim predelima Norveške i severu Danske, uz olujne vetrove od 100 km/h. U pojedinim predelima na jugu Norveške palo i do 100 centimetara snega.

I dok je sever Danske zavejao sneg, na jugu zemlje i u delovima centralne Evrope padala je obilna kiša.

Prema vremenskoj prognozi, ledeni udar nastavlja se na severu Evrope i u Rusiji.

U noći između četvrtka i petka minimalna temperatura u Oslu i u Moskvi spustiće se na -30°C, dok je prosek u Moskvi oko -10°C, a u Oslu oko -5°C. Još hladnije biće severoistočno od Moskve, temperatura će biti i ispod -35°C, a jezgro ledene vazdušne mase očekuje se na severu Finske i Švedske uz -45°C.

Ledeno će biti i tokom dana. U Moskvi se očekuje -22°C, prosek za januar je -4°C, a u Oslu -25°C, dok je prosek -1°C.

Dakle, temperature u Skandinaviji i u Rusiji biće i 25 stepeni niže od uobičajenog proseka.

Istovremeno, zahvaljujući toplom efektu severnog Atlantika u zimskom delu godine, odnosno Golfskoj struji, na obalnom području Norveške i severne Rusije biće veoma prijatnije, uz temperature od -5 do 0°C, a iznad vodenih površina prema polarnim prdelima i do pet stepeni iznad nule. Zbog ovog eferkta, morska površina ne ledi se ka polarnim predelima severnije od Skandinavije sve do skoro 70 stepeni severne geografske širine, dok severni deo Baltilka i istočni deo Barencevog mora već uveliko budu okovani debelim ledom.

I dok se sever i istok Evrope danima bore sa polarnim udarom, koji će potrajati do kraja sedmice, uz 20 ak stepeni niže temperature od proseka, južna i zapadna Evropa i naše poručju uživaju u skoro prolećnom vremenu i temperaturama i iznad 15°C i to zahvaljujući struanju vazduha sa Atlantika i Mediterana.

Ipak, narednih dana ledeni vazduh i sneg zahvatiće i centralnu Evropu, a početkom sledeće sedmice i  naše područje, ali u znatno blažem obliku.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ove metropole noćas će se lediti na -30°C: Deo Evrope na udaru polarne hladnoće, temperature padaju i do -45

Izvor: 24sedam.rs, 05.Jan.2024, 00:00

Snažan ciklon zahvatio je jug Skandinavije i doneo obilne snežne padavine južnim predelima Norveške i severu Danske, uz olujne vetrove od 100 km/h

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.