AKO SE OSEĆATE NESREĆNO IZGOVORITE OVU MOLITVU: Danas slavimo Svetog Grigorija - učinio je mnogo za širenje vere

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2021, 08:44

AKO SE OSEĆATE NESREĆNO IZGOVORITE OVU MOLITVU: Danas slavimo Svetog Grigorija - učinio je mnogo za širenje vere

Kada je car Tiridat saznao da je Grigorije hrišćanin, naljutio se veoma, i odmah je počeo da ga savetuje da se odrekne Hristove vere i pokloni idolima

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetom Grigoriju, episkopu Niskom, manje poznatom svetitelju koji je mnogo učinio za širenje vere i uspostavljanje hrišćanstva kakvog danas poznajemo.

Odlikovao se ogromnom svetskom učenošću i duhovnim opitom. Učestvovao na Drugom vaseljenskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saboru. Misli se da je on sastavio drugi deo Simbola vere. Veliki besednik, tumač Svetog pisma, i bogoslov.

U vreme cara Valenta zbačen je s episkopske stolice i oteran u izgnanstvo. Osam godina provede ovaj sveti otac u izgnanstvu trpeljivo snoseći sve bede i sva poniženja. Najzad skonča u dubokoj starosti koncem IV veka preselivši se u Carstvo Božje i ostavši kroz sve vekove na zemlji kao veliko svetilo Crkve.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 10. januara po crkvenom, a 23. januara po gregorijanskom kalendaru.

Ovaj svetitelj je učinio mnogo za širenje vere i razvoj hrišćanstva. Svetac je preminuo u bedi, ali, prema predanju, nijednom se zbog toga nije požalio. Život je posvetio štićenju pravde i nevinih, kao i utemeljivanju pravoslavlja u hrišćanstvu. Ljude je učio da pronađu snage za oproštaj onima koji su im naneli nepravdu.

Svaki vernik danas bi trebalo da se pomoli izgovarajući ove reči:

"Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.