AKO NEKO OSPORI TEMELJNI UGOVOR... Mitropolit Joanikije poslao jasnu poruku: Borićemo se za svoja prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2022, 22:31

"AKO NEKO OSPORI TEMELJNI UGOVOR..." Mitropolit Joanikije poslao jasnu poruku: Borićemo se za svoja prava

Temeljni ugovor je potpisan i on se ne može poništavati ni menjati osim u saglasnosti obe strane, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i dodao da će se Crkva boriti za svoja prava ako neko bude hteo da ga ospori.

- Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog sveta već Isus Hristos ali u ovom svetu je dobro da se urede odnosi između Crkve i države, naročito kada imamo u vidu da su Crkva i država odvojene, kako ne bi bile dva entiteta koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nemaju nikakav međusobni dodir a obje se bave istim narodom - kazao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je dodao da je uvek smatrao da te odnose treba urediti na principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje.

Kako je čin potpisivanja Temeljnog ugovora izazvao brojne reakcije, mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti kao Temeljni ugovor države Crne Gore i SPC.

- Nacrt Ugovora je Crkva dostavila 2012. godine, ali Vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na Vladi i objavila i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. godine, koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore - kazao je Joanikije.

On je dodao da je vlada Zdravka Krivokapića usvojila tekst Temeljnog ugovora a vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni timovi sastanu zbog primedbi.

- Usvojene su neke primedbe jer mora biti dogovora dve strane. Na nivou stručnjaka bilo je više sastanaka i postignut je dogovor. Usvojili smo nekoliko primedbi koje su bile u pravcu usaglašavanja sa Ustavom i ostalim zakonima Crne Gore. S obzirom na to koji su sve pravni eksperti radili na Ugovoru smatram da poslije ovog dogovora tekst nije trebalo više mijenjati - kazao je Joanikije.

Mitropolit je, komentarišući primedbe Crnogorske akademije nauka i umetnosti, kazao da se oni nisu oglašavali povodom Zakona o slobodi veroispovesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Joanikije: Temeljni ugovor je potpisan i on se ne može menjati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2022, 00:14

Temeljni ugovor je potpisan i on se ne može poništavati, ni menjati, osim u saglasnosti obe strane, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i dodao da će se crkva boriti za svoja prava ako neko bude hteo da ospori taj dokument..."Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.