AKAP pristupila Islamskoj državi?

Izvor: B92, 11.Feb.2015, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKAP pristupila Islamskoj državi?

Pripadnici Al Kaide na Arapskom poluostrvu priznali su suprematiju Islamske države i objavili vernost lideru Abu Bakru al Bagdadiju.

Organizacija SITE, koja se bavi aktivnostima radikalnih islamističkih grupa saopštila je da se na društvenim mrežama pojavilo obaveštenje pripadnika AKAP iz Jemena, koji su naveli da je kompletna grupa pristupila Islamskoj državi.

AKAP se smatra jednom od najmoćnijih delova globalne militantne mreže Al Kaide kojom rukovodi Ajman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << al Zavahiri.

Pre nekoliko meseci došlo je do pregovora između ID i AKAP, međutim džihadisti iz Jemena su sprečili ujedinjenje.

AKAP je uspela gotovo potpuno da preuzme vlast u Jemenu.

“Objavljujemo da formiramo specijalne brigade koje će vladati u Sani i Damaru. Objavljujemo da smo prekinuli zavet na vernost šeiku, svetom ratniku Ajmanu al Zavahiriju. Verni smo kalifu vernika, Ibrahimu bin Avad al Bagdadiju“, naveo je neimenovani pripadnik AKAP.

AKAP je preuzela odgovornost za januarski napad u Francuskoj na redakciju magazina Šarli ebdo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.