AJNŠTAJN NA TESTU Raketa proverava teoriju relativiteta

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AJNŠTAJN NA TESTU Raketa proverava teoriju relativiteta

Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je danas prototip rakete čiji će zadatak biti da potvrdi teoriju opšteg relativiteta koju je postavio i pre 100 godina objavio Albert Ajnštajn.

Vega raketa poletela je sa Evropskog svemirskog centra u Kuruu, u Francuskoj Gvajani, noseći u orbitu “tehnološki demonstrator” nazvan LISA Pathfinder.

Misija letilice je da detektuje gravitacione talase koje je Ajnštajn predvideo svojom teorijom, a koji bi trebalo da se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svuda po svemiru.

Gravitacioni talasi nastaju kada masivni objekti poput crnih rupa ili umirućih zvezda ubrzavaju kroz svemir. Dosadašnji pokušaji da se oni detektuju bili su neuspešni, a naučnici veruju da je to zbog toga što su gravitacioni talasi veoma niske frekvencije.

“Gravitacioni talasi su sledeće područje koje astronomi žele da istraže”, kazao je za AFP Alvaro Himenes Kanete, direktor naučnog i robotskog istraživanja ESA.

“Testiranjem predviđanja koje je Ajnštajn postavio pre 100 godina sa detektorom LISA Pathfinder, utiremo put ka fundamentalno novom prozoru u svemiru”, istakao je on.

Tokom naredne dve sedmice, LISA Pathfinder će putovati do svoje konačne destinacije, stabilne tačke u svemiru L1, udaljene 1,5 miliona kilometara od Zemlje ka Suncu.

Ako sve bude teklo po planu, LISA Pathfinder bi trebalo da svoju šestomesečnu naučnu misiju započne početkom marta 2016.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ESA TESTIRA FIZIČARA: Raketa treba da potvrdi teoriju relativiteta

Izvor: Kurir, 03.Dec.2015

Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je danas prototip rakete čiji će zadatak biti da potvrdi teoriju opšteg relativiteta koju je postavio i pre 100 godina objavio Albert Ajnštajn...Vega raketa poletela je sa Evropskog svemirskog centra u Kuruu, u Francuskoj Gvajani, noseći u orbitu “tehnološki...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.