AFRIČKA KUGA U OKOLINI PANČEVA: Ugroženo područje 10 kilometara oko žarišta zaraze

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 18:30

AFRIČKA KUGA U OKOLINI PANČEVA: Ugroženo područje 10 kilometara oko žarišta zaraze

U toku je obeležavanje neobeleženih svinja, kao i neprekidno praćenje situacije na terenu, a navodi se i da bolest nije prenosiva na ljude.

Selo Jabuka kod Pančeva proglašeno je za ugroženo područje zbog zarazne bolesti afričke kuge svinja, na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, prenose mediji.

- Na osnovu ovog rešenja područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u naseljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mestu Jabuka, u Južnobanatskom upravnom okrugu, proglašava se ugroženim od afričke kuge kod domaćih svinja. Područje obuhvata i naseljena mesta Glogonj, Kačarevo i Pančevo na teritoriji grada Pančeva, naseljeno mesto Crepaja na teritoriji opštine Kovačica, naseljeno mesto Sefkerin na teritoriji opštine Opovo, Južnobanatski upravni okrug i naseljeno mesto Ovča na teritoriji opštine Palilula, grad Beograd - saopšteno je iz Uprave za veterinu.

Kako stoji na sajtu Srednjobanatskog upravnog okruga, u njihovom sedištu je održan sastanak u vezi ove situacije i usled širenja afričke kuge svinja kod domaćih svinja u Republici Rumuniji i Republici Srbiji.

Nadležni iz mesne zajednice Jabuka su se, takođe, oglasili na društvenim mrežama objavom da zbog pojave afričke kuge na teritoriji ovog naselja, veterinarska stanica obilazi kuće i utvrđuje koja domaćinstva imaju ove svinje i da li su one zaražene. U toku je obeležavanje neobeleženih svinja, kao i neprekidno praćenje situacije na terenu, a navodi se i da bolest nije prenosiva na ljude.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.