ADVOKATI TVRDE: Zbog notara sudovima desetine miliona manje!

Izvor: Press, 19.Nov.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ADVOKATI TVRDE: Zbog notara sudovima desetine miliona manje!

Za dva meseca primene javno beležničkog sistema budžet države je očerupan, jer su sudovi u gradovima i opštinama gde su uvedeni notari ostali bez prihoda od overa, tvrde u Advokatskoj komori Srbije. AKS prikuplja podatke po konkretnim sudovima koje će publikovati do kraja nedelje.
- Doći će dan kada će javnost saznati astronomske zarade beležnika i kada će svima biti jasno da je ovakav način uvođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << beležništva doveo do prelivanja državnog novca u privatne džepove - navode u Komori.



U Beogradu su zasada prikupili podatke za Drugi i Treći osnovni sud. Iz izveštaja o naplati sudskih taksi u Drugom sudu vidi se da se do 1. septembra, kada su startovali notari, prihod od overa kretao od 10,6 miliona u januaru, preko 82 miliona u februaru do 40 miliona u aprilu. Kako kaže advokat Uroš Tešmanović, prosečna mesečna zarada suda bila je 20,7 miliona. Od septembra ona ne prelazi sedam miliona! Situacija nije bolja ni u Trećem osnovnom sudu, gde je prosečna mesečna zarada od overa bila 17,4 miliona, a u oktobru je pala na 1,7.
- Situacija će biti još gora od marta, kada će sve overe preći na notare - kaže ovaj branilac.
Gordana Ilić, predsednica regionalne AK Požarevac, tražila je podatke o naplati taksi od osnovnih sudova u Požarevcu i Velikoj Plani. Iz Plane ih još nije dobila, a podatke iz Požarevca, koji ima notara, uporedila je sa podacima Osnovnog suda u Smederevu, gde nema notara, nego se ugovori o prometu nepokretnosti overavaju u sudu. U Požarevcu je, u septembru i oktobru, od overa izjava i drugih pismena, koja pored beležnika do marta može da radi i sud, prihod opao upola, dok prihoda po osnovu overe ugovora o prometu nekretnina - nema. Poređenja radi, pre uvođenja notarijata premašivao je 1,8 miliona dinara.
U Smederevu, gde nema beležnika, sa povećanim sudskim taksama, prihod je povećan od septembra za dva miliona dinara.
- Umesto u budžet, novac je direktno otišao beležnicima - kaže Gordana Ilić, i dodaje da su advokati sumnjičavi i u vezi sa poslednjim izmenama Zakona o javnom beležništvu, po kojima notari trećinu nagrade treba da uplaćuju državi. - Zakon o javnim prihodima ne poznaje naknade na osnovu nagrade, pa se plašimo da će beležnici to što uplate posle tražiti nazad kao stavku koja je uplaćena bez pravnog osnova, odnosno greškom!
I AK Čačak je dobila izveštaje osnovnih sudova u Ivanjici i Gornjem Milanovcu. Ivanjica ima beležnika, dok ga Milanovac nema, već overe radi sud. Od januara do kraja avgusta sud u Ivanjici je na ime taksi ukupno prihodovao 1,444 miliona dinara, odnosno 194.276 mesečno. U septembru i oktobru ovaj prihod je - nula! Za to vreme, prihodi suda u Gornjem Milanovcu rastu sa 268.853 dinara u januaru na 544.000 u oktobru.
- Notarska zarada je daleko veća od gubitka sudova jer su veće i nagrade koje primaju - kaže Jasmina Milutinović, predsednik AK Čačka. Ona podseća da je 60 odsto novca od overe dosad išlo u državni budžet, a 40 odsto za materijalne troškove sudova. - Sudovi će uskoro biti u strašnom materijalnom stanju, a šteta će biti još veća kad dobijemo podatke o overi nasledno-pravnih i porodičnih ugovora.
OČEKUJU MERE DRŽAVE
SINDIKAT pravosuđa najavio je da ih milimetri dele od štrajka, ali, po rečima Slađanke Milošević, ipak se nadaju dogovoru sa Ministarstvom pravde:
- Zaposleni u pravosuđu su u katastrofalnom položaju. Imamo razumevanja za mere Vlade i znamo da ne možemo da budemo izuzeti, ali se nadamo da država, ako želi iskrenu borbu protiv kriminala i korupcije, neće dozvoliti da sudovi bankrotiraju i da ima rezervni plan kad nam je već smanjila prihode.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.