A šta ako ipak grune Zaporožje, ima li opasnosti po Srbiju? Betonski sarkofag VIDEO

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 11:38

A šta ako ipak grune Zaporožje, ima li opasnosti po Srbiju? "Betonski sarkofag" VIDEO

Pomoćnik za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Instituta Vinča Slavko Dimović otkrio je koliko je po nas opasna nuklearna elektrana Zaporžje.

Naime, ruska i ukrajinska strana optužuju jednu drugu da planiraju da dignu u vazduh nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je inače najveća u Evropi, zbog čega postoji bojazan srpske javnosti da li bi u tom slučaju naša zemlja bila na uradu eventualne radijacije.

Dimović smatra da je to manje verovatno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Pa ja mislim da takav scenario može da se izmeri u promilima. Prvo, apsolutno isključujem svaku iracionalni pokušaj dizanja u vazduh reaktora, što uopšte nije jednostavno. Moralo bi se gađati konvencionalnim projektilima, da ne kažemo taktičkim nuklearnim naoružanjem. To znači onda Armagedon i znači Apokalipsu. A apokalipsa uopšte ne mora da bude vezana za nuklearku, znači može da bude vezana za bilo kakvo izazivanje Trećeg svetskog rata. A što se tiče neke sporadične vatre i što se tiče nekih grešaka, gde može da se oštetiti i suvi rezervoar i bazen s gorivom i neki pomoćni objekti kao što su hladište radioaktivnih otpadnih materijala, to može da eventualno izazove lokalnu kontaminaciju u prečniku do 30 km", kazao je Dimović za TV Prva.

Na pitanje da li nas, ukoliko i dođe do tog napada, čeka situacija gora od Černobilja, odnosno da li je Zaporožje novi Černobilj, Dimović smatra da ne.

"To tek nije istina, zato što Černobil je pre svega reaktor druge generacije koji je kasnije 'stavljen' u betonski sarkofag. S druge strane Černobil je imao grafitni moderator za usporavanje reakcije neutrona, koji je takođe goreo. S druge strane, ne postoji više mogućnost, ako izuzmemo da ljudski faktor više nije na prvom mestu. Postoje sistemi rane najave, postoje sistemi automatske regulacije. Prema tome i u konstitucionalnom smislu, i u naučnom smislu, i u bilo kakvom drugom smislu, ne postoji nikakva komparacija koja može da se izvrši među Zaporožijem i Černobilja".

Govoreći o mapama na kojima su se pojavile da bi moguća radijacija iz Zaporožja mogla da dođe do Srbije, Dimović smatra da to nije moguće.

"U pitanju su kompjuterske simulacije nekog radioaktivnog akcidenta koji, prvo svega, zavisi od meteoroloških parametara kao i kolika će kontaminacija biti. Ona se prenosi putem vazduha. Tačno je da od meteoroloških parametara u ovom trenutku najviše bi bile zahvaćene ruska teritorija. Ali, kao što sam već rekao, znači, nikakva mogućnost po Evropu prilikom nuklearnog akcidenta u Zaporožju nije moguća", dodao je on.

Opširnije pogledajte u video snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.