960 tona pomoći od Srba u Austriji

Izvor: Press, 03.Jun.2014, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

960 tona pomoći od Srba u Austriji

Pošto se širom Austrije pomoć i dalje sakuplja, a mogućnosti za besplatan, to jest dobrovoljan prevoz ima sve manje, postignut je dogovor da se u koordinaciji sa Savezom sva prikupljena pomoć iz čitave Austrije do kraja juna može dopremiti u distribucioni centar u Beču, odakle će biti upućena tamo gde je namenjena.
Predsedništvo Saveza reagovalo je kako i dolikuje najvećoj krovnoj organizaciji srpske dijaspore u Evropi na tragične dogadjaje u Srbiji i RS pa su tako 15. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << maja, tokom večernjih sati, postavljene prve informacije o tragičnim dogadjajima, kao i fotografije razaranja koje je voda donela i svega što je sa sobom nosila.

Sledećeg dana postavljen je namenski mejl, info-telefon i postojeća grupa za što bolju komunikaciju izmedju pokrajina, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Humanitarna koordinaciona mreža "Pomozi mi" bila je grupa na Fejsbuku, koju je pre 6 meseci osnovao predsednik Saveza, Zoran Aleksić.

Namera je bila da se udruže napori humanitaraca i svih ljudi dobre volje kada je to potrebno, te da se zajedničkim snagama prikuplja pomoć tokom kraćeg vremenskog roka i samim tim brže i efikasnije postigne cilj.

Članovi Saveza su obavešteni o nameri da se izvrši koordinacija sa postojećim humanitarnim organizacijama, poslata su prva pisma sa molbama za saradnju i uspostavljen kontakt u vezi s kriznom situacijom sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Srbije, predstavništvom Republike Srpske i Ambasadom BiH u Beču.

Budući da su se pokrajine samostalno organizovale, mahom u okviru Zajednica, uspostavljen je informativni most koji je funkcionisao maltene besprekorno, navodi se u saopštenju.

Koordinaciono telo u okviru akcije "Zajedno za Srbiju i Srpsku" koje je funkcionisalo na teritoriji Beča, imalo je najteži zadatak, ali i veliki uspeh u zajedničkim aktivnostima organizacija i pojedinaca na teritoriji gde živi najveći broj naših sunarodnika.

U svetlu ogromne motivacije i želje da se pomogne, u roku od 3-4 dana gotovo da je svaki klub, manji grad ili regionalni centar, već imao mesto za prikupljanje pomoći, kao i jasnu viziju kako se ta pomoć može pripremiti i transportovati do ugroženih područja.

Predsedništvo Saveza se fokusiralo na uključenje što više zvaničnih institucija i pojačanu medijsku senzibilzaciju javnosti. Uspostavljena je i konkretna saradnje sa jednom od najvećih humanitarnih organizacija u Austriji - Arbeiter Samariterbund u Salcburgu i u Beču.

Savez je napomenuo da je ova organizacija jedina u Austriji koja se fokusirala na obezbedjivanje logistike za pripremu i transport direktne pomoći, dok su se ostale mahom fokusirale na prikupljanje finansijskih sredstava. Troškove prevoza pomoći je već nakon nekoliko dana od početka poplava, preuzela Vlada Austrije odnosno Ministarstvo spoljnih poslova.

Nakon usmenog dogovora sa nadležnim referentom za nabavku u Udruženju bečkih zdravstvenih ustanova, Aleksić je uz podršku Ambasade Srbije u Beču i informativnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja Srbije, "delegirao" Samariterbund da obezbedi potrebnu dokumentaciju i transportuje sakupljene lekove i medicinsku opremu čim ista bude prikupljena i odobrena za izvoz, odnosno uvoz u vidu humanitarne pomoći.

Apeli srpskih organizacija, ali i dugogodišnja saradnja sa predstavnicima Zajednica, takodje su urodili plodom - pokrajina Beč je odobrila 400.000 evra, a pokrajina Forarlberg 200.000 evra za ugrožena područja u Srbiji i BiH-Republici Srpskoj

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.