Вучић: Ауто-пут Рума-Шабац бесплатан до нове године, Србија има 946км ауто-путева, а градимо још 461км

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Okt.2023, 11:44

Вучић: Ауто-пут Рума-Шабац бесплатан до нове године, Србија има 946км ауто-путева, а градимо још 461км

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је заједно са највишим представницима Владе Републике Србије презентацији пројекта ауто-пута Рума – Шабац са мостом преко Саве.
Данас у 18.00 часова биће пуштен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ауто-пут за све грађане Србије, а путарина се неће наплаћивати до 31.12.2023. године рекао је председник Вучић током обиласка.
“Овај део смо сад завршили, који је морам да признам је био до сад најважнији. Сада морамо да завршимо до Лознице, и да се спојимо са Подрињем”, рекао је председник Србије Александар Вучић приликом обиласка изграђеног ауто-пута.
Председник Србије поручио је да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице. Фото: Танјуг/Тара Радовановић “Имамо много ауто-путева и биће их тек, али овај део до Лознице је важно да завршимо. Ово је било најважније, али мора сад да се заврши и до Лознице, јер то нас после спаја и са Малим Зворником и са комплетним Подрињем”, рекао је Вучић.
Вучић је рекао и да је потребно да се уради део Хртковци – Платичево, Платичво – Витлајевци/Грабовци.
“Ниједна земља у Европи не ради ни приближно километара ауто-путева као што ми радимо и градимо, а да при томе не повећавамо стопу јавног дуга” – казао је Вучић.
Фото: Војводина уживо “Сада имамо 946 километар ауто-путева, а 461 градимо”, рекао је Вучић приликом обиласка.
“Од Београда до Лознице до краја следеће године стизаћемо за сат и 10, сат и 15 минута. То су велике ствари за инвеститоре” – казао је Вучић. Председник је рекао да потписујемо два велика уговора за саобраћајнице за радост људи у Војводини, тј. на северу Србије.
“Једна ће бити смајли од Бачког Брега, Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде и Црње, а друго би требало да буде Београд – Зрењанин – Нови Сад, да направимо тај неправилни троугао између Београда, Инђије, Новог Сада и поново Београда. Готово је невероватно шта све радимо. Требало би да се заврши Пакроваће – Пожега”- казао је Вучић.
О новом ауто-путу Рума – Шабац Фото: Војводина уживо Укупна дужина ауто-пута од Руме до Шапца са мостом преко Саве, која се данас у 18.00 часова пушта у јавни саобраћај износи 24,6 километара, а обухвата 440 метара повезаних са Фрушкогорским коридором, 22,08 км ауто-пута од Руме до Шапца, мост преко Саве од 1 335 метара као и 700 метара дела деонице 3 до петље Дреновац. Преостали део трасе Деонице 3, брза саобраћајница од Шапца до Лознице, дужине 53,88 км је још у изградњи. Укупна дужина деонице Рума – Шабац – Лозница је 78 километара а цео пројекат је подељен на три деонице и то – Деоница 1 ауто-пут Рума – Шабац, Деоница 2 мост преко реке Саве и Деоница 3 брза саобраћајница Шабац – Лозница.
На целој овој деоници предвиђена је изградња 56 објеката од тога 54 моста, као и изградња осам раскрсница (пет кружних и три денивелисане), али и три петље у Руми, Хртковцима и Дреновцу. Конкретно деоница аутопута од Руме до Шапца има шест надвожњака, осам мостова и две петље, Рума и Хртковци. Овај ауто-пут има три наплатне станице и то су: наплатна станица “Рума” са 11 пролаза у оба смера, “Хртковци” са пет пролаза у оба смера и “Шабац” са осам пролаза у оба смера. У изградњу ауто-пута уграђено је 305.000 тона асфалта, 136.210 кубика бетона, 2.466.000 кубика материјала у насип, 16.074 тона арматуре и постављено 116,036 метара одбојне ограде. Траса ауто-пута Рума-Шабац заобилази насеља Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, чиме се ова места растерећују од тешког теретног саобраћаја. Испред Хртковаца је изграђен надвожњак са петљом, где се ауто-пут укршта са државним путем ИБ реда бр.20.
Мост преко Саве дужине 1.350 м, састоји се из главне мостовске конструкције дужине 605 м, леве прилазне конструкције 310,5 м, десне прилазне конструкције 439,5 м, као и продужетка мостовске конструкције у дужини од 1.010 м. Укупна дужина овог моста са продужетком износи 2.365 м. Мост преко Саве, спојен је 25. јула 2022.. Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница потписан је 19. новембра 2019. са азербејџанском компанијом Азвирт која је радила на његовој изградњи са домаћим подизвођачима. Потписивању уговора са компанијом из Азербејџана присуствовао је тада и председник Србије Александар Вучић. Деоницом од Руме до Шапца, са мостом преко Саве, Мачва и Срем добијају нову перспективу, а брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице, овај крај имаће бољу везу са Западном Србијом и Републиком Српском.
Овај значајан инфраструктурни пројекат приближава Мачву, Лозницу и Подриње са Новим Садом и Београдом, где ће се од Шапца до Београда стизати за 40 минута, а петља Рума спаја ауто-пут Рума-Шабац са будућим Фрушкогорским коридором, као и са постојећим ауто-путем Е-70 Београд-Шид. Изградњом Фрушкогорског коридора, који ће се “наслањати” на овај пројекат, од Руме до Новог Сада, стизаће се за 20 минута. Овај пут је иначе и најкраћа веза између Београда и Новог Сада са БиХ и Републиком Српском преко граничног прелаза Бадовинци (Павловића ћуприја) и даље према Бијељини или прелаза Трбушница код Лознице. Брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница, у целини треба да се заврши до краја 2024. године.
Predsednik otvara most preko Save i auto-put Ruma- Šabac (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Ауто-пут Рума-Шабац бесплатан до нове године, Србија има 946км ауто-путева, а градимо још 461км се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.