Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 07:34

„Ритам Европе!“ у Лиманском парку 9. маја

Ритам Европе! је манифестација којом Студентски културни центар Нови Сад обележава 9. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе. СКЦ Нови Сад организује Ритам Европе! од 2007. године, а ово је њено 15. издање. Фото: PrtSc/skcns.org Ритам Европе! је постала једна од најпрепознатљивијих манифестација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тог типа у региону, а ове године обухвата три догађаја.
Изложба фотографија Зорана Трбовића „Други ритам“ биће отворена у четвртак 4. маја у 19 часова у СКЦНС Фабрици. Улаз за посетиоце је бесплатан, а поставка ће моћи да се погледа до 12. маја, сваког радног дана од 10 до 19 часова.
Поред овога, 8. маја је предвиђен целодневни прогам у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, односно новосадским ЕУ Инфо Кутком, када ће у СКЦНС Фабрици бити организовани програми посвећени стваралаштву младих и могућностима за цивилно друштво. Од 16.30 до 18.00 часова одржаће се промоција ЕУ Ресурс центра за цивилно друштво (Новосадска новинарска школа и БОШ), од 18.30 до 19.30 часова наступиће оркестар “Добри људи” (део музичке радионице ШОСО “Милан Петровић”) са гостима из школе “ДЕА 2001” из албанског града Саранда, а овај сусрет школа организован је у склопу програма РYЦО. Од 20 до 21.15 часова биће изведена монодрама “Мулеј”, глумице Анице Петровић, настала према роману норвешког писца Ерленда Луа.
Музички програм овогодишњег Ритма Европе! Oдржаће се на бини у Лиманском парку, 9. маја, где ће наступити љубљански рок бенд Богунов, култни панк бенд Параф из Ријеке, београдски експериментални рок бенд Визељ, алтернативни рок бенд Канда Коџа и Небојша из Београда и новосадска кантауторка Дојо.
Концерт је бесплатан и почиње у 19 часова.
Зашто 9. мај? Након колосалних разарања, обележених најсуровијим страдањима и злочинима, до тада непознатим у људској историји, Немачка је, 9. маја 1945, потписала безусловну капитулацију.
У Другом светском рату живот је изгубило преко педесет милиона људи. На самом почетку тог 9. маја 1945, у 00.16 часова, у Берлину је потписан акт о безусловној и коначној капитулацији немачких оружаних снага.
У име поражене нацистичке Немачке, овај акт потписао је фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Безусловну капитулацију Немачке су, у име чланица антифашистичке коалиције, примили и потписали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер.
Од тада се 9. мај у свету обележава као Дан победе над фашизмом. Током протеклих 77 година, Дан победе доживео је и различите трансформације.
Пет година по окончању Другог светског рата, 9. маја 1950, француска Влада објавила је Декларацију о стварању заједнице за угаљ и челик између Француске и Немачке.
Овај пројекат, упамћен као Шуманов план, по тадашњем министру спољних послова Француске, Роберту Шуману, представљао је први корак ка стварању Европске економске заједнице, претечи Европске уније. Због тога се 9. мај обележава и као Дан европских интеграција, познатији као Дан Европе.
Hala 2: Velika hip-hop žurka uz „Bad Copy“ 13. maja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Ритам Европе!“ у Лиманском парку 9. маја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.