За додатну пензију уплаћује 9,5 одсто радника у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Okt.2022, 18:01

За додатну пензију уплаћује 9,5 одсто радника у Србији

На крају другог тромесечја ове године у добровољне пензијске фондове је уплаћивало 214.040 људи. Фото: Pixabay/congerdesign Тако учешће корисника услуга пензијских фондова у укупном броју запослених износи 9,5 одсто, показује извештај Народне банке Србије (НБС) о сектору добровољних пензијских >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << фондова у Србији за други овогодишњи квартал.
Нето имовина фондова на крају другог тромесечја је износила 47,8 милијарди динара и била је нижа за 2,2 одсто него на крају претходног тромесечја.
Укупне уплате у другом кварталу су износиле 943,86 милиона динара, а чланови су повукли 947,97 милиона динара.
Структура улагања имовине фондова у овом периоду се није знатније променила у односу на претходни, па су највећи удео имале државне обвезнице, које су чиниле 75,3 одсто укупне имовине. Средства на кастоди рачунима и процени депозити банака чинили су 9,2 одсто а акције 15,1 проценат.
Није се променила ни структура корисника по полу и износу њихових средстава јер су већину чинили мушкарци, који у укупном броју корисника учествују са 57,1 одсто.
Просечна старост корисника добровољних пензијских фондова на крају другог тромесечја је износила око 47 година, а највише је било корисника између 40 и 60 година, око 62 процента. Од укупних уплата 38,4 одсто су чиниле индивидуалне уплате, а 33,6 одсто уплате послодаваца који као обвезници својим запосленима уплаћују доприносе у пензијски фонд, док се 28 одсто односило на уплате преко пензијских планова.
Укупан износ уплата у добровољне пензијске фондове у другом кварталу је износио 0,94 милијарде динара, наводе из НБС.
Додају да, иако највећи број уплата реализују послодавци, који плаћају за своје запослене, приметан је и раст индивидуалних уплата доприноса, изузев током последња два тромесечја ове године, када су смањене индивидуалне уплате.
Produžena odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela

Преузмите андроид апликацију.
Чланак За додатну пензију уплаћује 9,5 одсто радника у Србији се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.