Поповић: Усвајање правосудних закона до 9. фебруара

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2023, 18:01

Поповић: Усвајање правосудних закона до 9. фебруара

Министарка правде Србије Маја Поповић очекује да ће сет правосудних закона бити усвојен до 9. фебруара, када истиче и рок за њихово усвајање, имајући у виду да је Скупштина Србије акт о промени Устава прогласила 9. фебруара прошле године. Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић Министарка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << каже да ће предлози закона о судијама, уређењу судова, Високом савету судства, јавном тужилаштву и о Високом савету тужилаштва, који су у скупштинској процедури, донети многе позитивне промене у вези са владавином права.
„Грађани ће брже и лакше моћи да остваре своја права пред судовима што ће на крају крајева довести и до повећања страних инвестиција, повећања стандарда грађана, а што се тиче судија и тужилаца, судије ће добити независност, а тужиоци самосталност“, рекла је Поповић у интервјуу за Танјуг.
Она је указала на то да су измене Устава, а након тога и доношење сета правосудних закона најбитније активности које се раде по поглављу 23, односно, управо ће, каже, те промене довести до позитивних помака у европским интеграцијама. „Ми смо добили похвале и од Венецијанске комисије за саме правосудне законе, као и за начин доношења, затим од Еврпоске комисије у извештају о напретку, али и од неких специјализованих тела Уједињених нација“, додала је министарка.
На примедбе Вишег тужилаштва у Београду које је у саопштењу навело да ће рад тог тужилаштва бити угрожен ако буде усвојена одредба којом се онемогућава упућивање тужилаца из основних у виша јавна тужилаштва, Поповић одговара да те примедбе не стоје. „Било је разних критика на ове законе које смо чули током јавне расправе и јавних слушања, што је нормално, имајући у виду да је суштина јавних расправа да дођемо до најбољих нормативних решења. Што се тиче примедаба удружења судија и тужилаца оне не стоје, имајући у виду да ми питање тужилаца решавамо избором, а не упућивањем. Упућивање је институт који се изузетно користи, а ми смо дошли у ситуацију да трећина тужилаштава буде попуњена управо упућивањем заменика јавних тужилаца из ниже у више, што не треба да буде правило, већ само изузетак, а поставља се и питање са аспекта уставности таквог упућивања“, објаснила је Поповић.
Током јавног слушања у Народној скупштини поједини опозициони посланици су тврдили да се законима „цементира политички утицај“, као и да се судије именују кроз „политички дириговане процедуре“, а министарка одговара да се дешава управо супротно, будући да је предлозима закона извршена деполитизација избора судија и тужилаца.
„Избор и судија и тужилаца измешта се из Народне скупштине и пребацује у савете. То је једна од гаранција да више неће бити утицаја политике. До сада сте имали ситуацију да је Народна скупштина бирала судије и тужиоце, а сада имамо ситуацију да скупштина бира искључиво истакнуте правнике, и то по четири истакнута правника за сваки савет, при том и ти истакнути правници не могу бити чланови политичких странака тако да ове примедбе не стоје“, рекла је Поповић.
Подсећа да је Министарство након ступања на снагу уставних амандмана организовало и јавна слушања и јавну расправу о сету правосудних закона. „Ишли смо по седиштима апелација, правлили смо и посебна јавна слушања за струковна удружења, као и за Конвент, тако да је поступак био апсолутно транспарентан. Не знам да је иједан закон доношен на овако транспарентан начин. Свако је могао да да своје примедбе, коментаре и сугестије. На сајту Министарства правде смо истакли одговоре на више од 200 страна, за сваки предлог, за сваку сугестију која је дата, из којих разлога смо тако нешто прихватили или одбили“, рекла је Поповић.
Навела је да ће примена ових закона почети даном формирања савета и проценила да ће грађани Србије до краја године осетити бољитке поводом ових закона.
Поручује да је спремна за скупштинску расправу и да једва чека да што посланицима, што грађанима представи, како је истакла, одличне правосудне законе.
Vučić sutra s Radevim na ceremoniji početka izgradnje gasnog interkonektora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Поповић: Усвајање правосудних закона до 9. фебруара се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.