Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 11:51

Момировић: Наша спољнотрговинска размена стабилно расте, лане 83 милијарде евра

Србија данас има стабилан раст спољнотрговинске размене роба и услуга која је у 2022. години достигла 83 милијарде евра, изјавио је данас министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и навео да је захваљујући уговорима о слободној трговини нашим привредницима омогућен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << извоз без царина на тржишта ЦЕФТА, ЕФТА, Русије и Евроазијске уније, као и Турске. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Он је на регионалној конференцији „Пословање са сврхом“ посвећеној регионалној сарадњи, привлачењу нових инвестиција и пословних прилика, коју су организовали Словеначки привредни клуб и Д. Р. Гилбер група истакао да Влада Србије и министарство на чијем је челу раде да домаћим произвођачима олакшају приступ иностраним тржиштима, да прошире број држава са којима имамо потписане споразуме о слободној трговини.
„Тренутно се одвијају интензивни преговори о споразумима о слободној трговини са Кином, Египтом, Уједињеним Арапским Емиратима и Корејом. Ова тржишта имају висок потенцијал у погледу тражње и пласмана, и ово није само потенцијал за Србију, већ и за све економије региона“, рекао је он.
Нагласио је значај који за наш регион има иницијатива „Отворени Балкан“ чији је циљ креирање јединственог регионалног тржишта заснованог на принципима јединственог тржишта Европске уније. Према његовим речима, у оквиру Отвореног Балкана је покренуто решавање више конкретних проблема и навео да се највероватније у јулу очекује потписивање споразума којим би се завршило са неопходним процедурама везаним за радно законодавство и ангажовање радника из све три земље чланице ове иницијативе.
Истакао је да државе бивше Југославије имају сличне привредне структуре и да могу остварити синергију кроз заједничке пројекте, размену знања и искустава, самим тим и успостављање снажнијих привредних веза Председница Словеначког пословног клуба Данијела Фишаков је оценила да је у данашњем тренутку, отварање нових тржишта прилика за раст, али је и изазов за привреднике те да регионално повезивање ствара чврсту основу за наступ на трећим тржиштима.
Od danas prijave za pomoć u otkupu mleka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: Наша спољнотрговинска размена стабилно расте, лане 83 милијарде евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.