ПОСАО ПЧЕЛАРА ЗАХТЕВА ПУНО ЗНАЊА, РАДА И ТРУДА – Уколико се бавите овим послом, можете да аплицирате на ЈАВНИ ПОЗИВ! Субвенције износе 800 ди

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jun.2023, 11:35

ПОСАО ПЧЕЛАРА ЗАХТЕВА ПУНО ЗНАЊА, РАДА И ТРУДА – Уколико се бавите овим послом, можете да аплицирате на ЈАВНИ ПОЗИВ! Субвенције износе 800 ди

Мед који се продаје на пијацама и у продавницама, на тржиште пласирају пчелари а производе праве пчеле радилице и бумбари. Да би се добио готов производ, потребна је заједничка сарадња пчелара и пчела. Фото: Pixabay/ExplorerBob Услови морају бити одговарајући, процес контролисан а подручје >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не сме бити прскано препаратима на бази ламбда-цихалотрина и делтаметрина.
Свака кошница, дом је за преко 40.000 пчела.
У свакој кошници налази се по једна матица чији је посао да полаже јаја, неколико трутова и десетине хиљада радилица. Мед се прави од слатке течности која се налази у цвету а зове се нектар.
FOTO: Pixabay/PollyDot Пчеле “извиђачи” задужени су за проналазак нектара са којим хране остале пчеле. Пчеле које су у кошници проведу око пола сата жвачући нектар.
Ензими се полако разлажу у сложене шећере. Након тог процеса пчеле распоређују нектар по саћу. Вода испарава из нектара, а сируп постаје гушћи.
Када сируп постане одговарајуће густине, пчеле стављају поклопац од воска. Колонија пчела поједе на годишњем нивоу од 50 килограма меда.
– Бити пчелар захтева пуно труда али и рада. Током јесени потребно је урадити одговарајуће зазимљавање пчела. Потребно их је заштити од варое- то је паразит који им штети. Ми кошнице заштитимо помоћу рама грађевњака. На раму се одвија органска борба. Највише јајашца вароа полаже на рам, који се након одређеног периода вади. Пчелама можете додати шећерни сируп као прихрану- рекли су из пољопривредног газдинства и додали:
-На пролеће припремамо пчеле за багремову пашу. На количину готовог производа утиче много фактора. Потребно је презимљавање пчела, припрема, локација и временски услови. Количине које добијемо на годишњем нивоу осцилирају. Иако носимо пчеларске комбинезоне током читавог процеса, дешавало се да нас уједе пчела. Међутим, годинама се бавимо овим послом и постали смо имуни на ујед, односно наше тело не реагује бурно. Теглу багремовог меда продајемо по цени од 1.000 динара.
Субвенције за пчеларство Право на подстицаје по кошници пчела остварује правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које испуњава услове прописане законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју и које је у Регистру пољопривредних газдинстава извршило обнову регистрације за 2023. годину, за најмање 20, а највише 1.000 кошница пчела.
Према актуелном Јавном позиву, подстицаји се остварују у износу од 800 динара по кошници.
Крајњи рокови за поднешење пријава за субвенције по актуелним јавним позивима – продужени су до 12. јуна.
Детаље погледајте на линку https://www.ekapija.com/dokumenti/javni-poziv-pcele-2023.pdf
Danas na severu i zapadu sunčano, na istoku i jugu nestabilno

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ПОСАО ПЧЕЛАРА ЗАХТЕВА ПУНО ЗНАЊА, РАДА И ТРУДА – Уколико се бавите овим послом, можете да аплицирате на ЈАВНИ ПОЗИВ! Субвенције износе 800 динара по кошници, а ево и како да се пријавите се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.