Нова ерупција вулкана на Исланду, избацује лаву и до 80 метара висине

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 13:30

Нова ерупција вулкана на Исланду, избацује лаву и до 80 метара висине

Вулкан на југозападу Исланда еруптирао је данас други пут ове године, избацујући лаву и до 80 метара у висину. Фото: Танјуг/Almannavarnir via AP То је је шеста ерупција вулкана на полуострву Рејкјанес од 2021. године.
Оближња геотермална бања Плава лагуна затворена је данас због ерупције, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пренео је Ројтерс.
Исландски геофизичар Ари Траусти Гудмундсон рекао је за британску агенцију да данашња ерупција вероватно неће представљати директну претњу за рибарски град Гриндавик, али да би могла да представља претњу за пут до тога града, електрану, па чак и за Плаву лагуну.
Међународни аеродром Кефлавик у Рејкјавику је отворен и ради нормално, саопштио је оператер аеродрома.
Претходна ерупција у тој области почела је 14. јануара и трајала је око два дана, а лава је дошла до руба рибарског града Гриндавик, чијих је готово 4.000 становника већ раније било евакуисано, када су се три куће запалиле. Исландске власти су у новембру почеле да граде насипе да би се спречило да лава дође до електране и кућа.
На Исланду има више од 30 активних вулкана.
NBC Njuz: Bajden ponovo pričao o svojim sastancima sa mrtvim evropskim liderima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нова ерупција вулкана на Исланду, избацује лаву и до 80 метара висине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.