Скоро 80 година од Холокауста, око 245.000 преживелих Јевреја живи у 90 земаља

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jan.2024, 20:45

Скоро 80 година од Холокауста, око 245.000 преживелих Јевреја живи у 90 земаља

Скоро 80 година након Холокауста, око 245.000 преживелих Јевреја и даље живи у више од 90 земаља, према новим демографским истраживањима. Foto: edu_castro27
Скоро половина њих, или 49 одсто, живи у Израелу, 18 одсто је у Западној Европи, 16 одсто у САД и 12 одсто у земљама бившег Совјетског Савеза, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << према студији „Конференције о јеврејским материјалним захтевима против Немачке“ са седиштем у Њујорку, која се такође назива „Конференција потраживања“ (Claims Conference).

Њихов број се брзо смањује, пошто је већина њих веома стара и често слабог здравља, са средњом старошћу од 86 година.
Двадесет процената преживелих је старије од 90 година и више је жена (61 одсто) него мушкараца (39 одсто), преноси АП.
Већина њих су за време Холокауста били деца, односно особе рођене након 1928. године.
„Ово су Јевреји који су рођени у свету који је желео да их види убијене. Они су у младости претрпели злочине Холокауста и били приморани да из пепела логора и гета поново изграде читав живот који је уништио њихове породице и заједнице“, рекао је Грег Шнајдер, извршни потпредседник „Конференција потраживања“.
Јеврејска заједница у Немачкој поново је порасла после 1990. године, када је више од 215.000 јеврејских миграната и њихових породица дошло из земаља бившег Совјетског Савеза.
Данас у Немачкој још увек живи само 14.200 преживелих, закључује се у демографском извештају.
Хрватска ће морати да се суочи са својом прошлошћу

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Скоро 80 година од Холокауста, око 245.000 преживелих Јевреја живи у 90 земаља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.