Хималајски глечери могли би да изгубе 80 одсто леда до 2100 године (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 10:51

Хималајски глечери могли би да изгубе 80 одсто леда до 2100 године (ФОТО)

Хималајски глечери могли би да изгубе до 80 одсто свог леда до 2100. године уколико температуре наставе да расту, наводи се у најновијем извештају Међународниог центра за интегрирани развој планина (ИЦИМОД). Фото: Танјуг/AP Photo/Niranjan Shrestha, File У извештају, у коме се истражује утицај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кливфганистана на западу до Мјанмара на истоку, наводи се да су се глечери у планинском ланцу Хинду Куша и Хималаја топили 65 одсто брже у 2010-има у односу на претходну деценију, што указује да више температуре већ имају утицај, преноси ЦНН.
Како се наводи лед и снег у том региону напајају 12 река које снабдевају слатком водом две милијарде људи у 16 земаља, укључујући Кину, Индију и Пакистан, а на крају ће превише воде довести до премало.
Фото: Танјуг/AP Photo/Rajesh Kumar Singh, File Иста група је 2019. објавила извештај у којем је утврђено да би чак и у најоптимистичнијем случају, где је просечно глобално загревање било ограничено на 1,5 степена изнад прединдустријских температура, регион изгубио најмање једну трећину својих глечера.
Ажурирани извјештај групе показује да су се те пројекције од тада погоршале, будући да се предвиђа да ће са загревањем од 1,5 до два степена, највиши планински регион на свету изгубити 30 до 50 одсто свог волумена до 2100. године. Ако свет пређе три степена због загревања, глечери у Непалу и Бутану на источним Хималајима су у опасности да изгубе 75 одсто свог леда, а за само један степен више, то се креће и до 80 одсто, наводи се у извештају.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ashwini Bhatia, File Светска метеоролошкаорганизација предвиђа се да ће годишња средња глобална температура близу површине за сваку годину између 2023. и 2027. бити између 1,1 степен и 1,8 степени Целзијуса виша од просека 1850-1900.
Око 240 милиона људи живи у региону Хинду Куш Хималаја, многе њихове културе датирају хиљадама година уназад, а још 1,65 милијарди живи низводно. Бројне високопланинске заједнице зависе од глацијалних вода за наводњавање усева и одржавање стоке, али убрзано отапање би преплавило обрадиво земљиште низводно праћено периодима суше, наводи се у извјештају.
Ерозија глацијалних падина повећава и вероватноћу од поплава, клизишта и лавина, повећавајући ризик за милионе људи који живе у планинским заједницама. „За њих је ово дом, а њихова средства за живот углавном зависе од пољопривреде, сточарства, туризма и лековитог и ароматичног биља. Оно што смо схватили радећи ову процену је да су сви они врло, врло осјетљиви на мале промене климатских и криосферских услова у региону“, изјавила је једна од аутора извештаја, виши специјалиста за живот и миграције у ИЦИМОД-у Амина Махарјан.
Како се наводи угрожене су и јединствене биљне врсте, пре свега тропске и суптропске прашуме, умерене четинарске шуме и хладне пустиње. Додаје се да је 14 врста лептира већ изумрло са брда Муре у Пакистану, док су ендемске врсте жаба међу најтеже погођеним климатским променама јер имају проблеме с размножавањем и развојне деформације.
Zemljotres jačine 4,2 stepena pogodio jutros Rumuniju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хималајски глечери могли би да изгубе 80 одсто леда до 2100 године (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.