8 grešaka koje činimo kod doručka

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jul.2016, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

8 grešaka koje činimo kod doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok, ali ono što zapravo ne znamo o ovom obroku može prouzrokovati gojenje.

Kada kolege krenu da dele hranu, kancelarija se može ubrzo pretvoriti u zamku. Oduprite se grickanju, udahnite duboko i fokusirajte se na vaše prave ciljeve vezano za ishranu.

Možda mislite da je čaša soka najbolji način da započnete dan, ali to je zapravo velika greška. Ne samo što ćete se napuniti velikom količinom šećera, ujedno ćete uneti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vrlo malo hranljivih vitamina u organizam. Mnogo bolja ideja jeste da popijete čašu vode i pojedete pomorandžu. Cela voćka nudi dijapazon vitamina i minerala u svom soku, a hranljiva vlakna voćke će održavati sitost organizma sve do ručka.

Kolačići su sjajni i jako ukusni, ali ukoliko je suočavanje sa njima prva stvar koju radite ujutro, potrudite se što više možete da ovu naviku iskorenite. Šećerne žitarice, tostirana peciva, đevrek, rolnice sa cimetom su jako primamljive, ali će vrlo verovatno izazvati rast šećera u krvi, propraćeni padom energije i preranom osećaju gladi.

Ne morate da se odreknete vaše jutarnje doze kofeina, iako ste opsednuti trenutnim režimom ishrane. U slučaju da organizam ne reaguje negativno na kofein, preporučljivo je konzumirati ga. Kafa može biti ukusan i prirodan način da dignete raspoloženje i funkcije mozga. Naravno, budite oprezni sa kafom, ukoliko vam je potrebno više od dve šolje da biste započeli dan, možete izazvati poremećaj sna.

Namirnice koje se nalaze na rafu pored kase dok čekamo red su velika zamka, ne samo da su pune šećera i kalorija nego vas neće ni zasititi. Uvek gledajte da uzmete samo ono što vam zaista treba u marketu, ukoliko osećate potrebu da nešto ''gricnete'' kesa kikirikija će biti mnogo bolje rešenje od svake čokoladice i keksa koji se nalaze na kasi.

Stara izreka kaže: ''Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj kao prosjak,'' imajte ovaj citat na umu tokom celog dana i znajte da se sigurno nalazite na putu zdravog gubljenja telesne težine.

Iako se osećate puno još od sinoćne večere, potrudite se da pojedete bar malo doručka. Teški obroci kasno u noć mogu opteretiti vaš organizam i poremetiti varenje, mogu čak da poremete i san. Preskakanje obroka može prouzrokovati usporavanje metabolizma, ukoliko možete uzmite parče tosta, toplog čaja, jabuke, jogurt sa što manje procenta masti.

Uvek je dobro uključiti vodu uz svaki obrok, hidriraće organizam i pomoći će vam da se osećate sitim i zadovoljnim mnogo duže.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.