Ево зашто је добро да спавате сваке ноћи 8 сати

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2023, 16:00

Ево зашто је добро да спавате сваке ноћи 8 сати

Ако не спавате довољно, нећете моћи да се довољно концентришете на нове вештине и нове ствари. Фото: Pixabay/Wokandapix Довољан сан не само да ће смањити ниво стреса, већ и спречити ризик од разних телесних стања.
Студија показује да 8 сати редовног сна заправо није луксуз, већ суштински >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << део здраве рутине.
Недостатак сна може озбиљно утицати на ментално, емоционално и физичко здравље.
Око 40% људи пати од недостатка сна Недовољно спавање утиче на то колико добро можете да се концентришете на нове вештине и запамтите нове ствари. Научници су открили да нове информације обрађујемо док спавамо. Другим речима, ум и тело су бољи ујутру након доброг ноћног одмора него увече пре спавања. И то се односи на све нове вештине, од учења до бављења новим спортом.
Бићете свеснији Када се редовно одмарате довољно, ваша концентрација, фокус и вештине решавања проблема функционишу на оптималном нивоу. Можете јасније размишљати и брже доносити одлуке.
Лакше ћете контролисати своју тежину Студија је показала да док спавамо стварамо хормон лептин, који телу говори да смо сити и да нам не треба више хране. Када се не одмарамо довољно, то долази из равнотеже и почињемо да осећамо жељу за храном.
Здравље ће се побољшати Научници су открили да довољно сна неће само смањити ниво стреса, већ и спречити ризик од високог крвног притиска и високог холестерола. Недостатак сна такође може довести до разних проблема повезаних са срцем.
Брже ћете се опоравити од прехладе Вероватно вам је познат осећај поспаности када сте болесни – очигледно постоји разлог за то. Истраживања су доказала да тело одлази у стање мировања како би се опоравило – тако је имуни систем најефикаснији у борби против бактерија.
Кожа ће изгледати боље Кожа је веома добар показатељ општег здравља и благостања. Можда ћете моћи да је прикријете, али не можете је стварно преварити. Кожа је највећи орган и стално је изложена временским приликама, УВ светлости, прашини и сунцу, а када спавамо, обнавља се.
Бићете сигурнији возач Сви сте бар једном возили веома уморни и иако се често чини да немате избора – морате да почнете да овај избор буде приоритет. Истраживање показује да су неиспавани возачи сличнији пијаним возачима.
Баланс ће се побољшати Када се довољно наспавате, побољшавају се координација и равнотежа, што спречава све врсте физичких повреда и незгода.
Što dalje putujemo, to smo srećniji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ево зашто је добро да спавате сваке ноћи 8 сати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.