У Кисачу одржан 8. фестивал словачке народне традиције и ношње Словака у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Nov.2023, 09:41

У Кисачу одржан 8. фестивал словачке народне традиције и ношње Словака у Србији

У Кисачу је јуче отварен 8. фестивал словачке народне традиције и ношње Словака у Војводини, раскошне културне манифестације словачке националне заједнице у организацији Културног центра „Кисач”. Фото: Градске инфо Отварању је присуствовао Градоначелник Новог Сада Милан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ђурић, као и потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић.
Овим поводом Ђурић је истакао следеће: „Данас имамо прилику да поред три изложбе уживамо и у раскошним ношњама које је уживање гледати. Радује нас што Културни центар Кисач привлачи туристе, не само из наше земље, већ и из других земаља и што је овај фестивал из године у годину све посећенији. Честитам организаторима на овом успешном подухвату у жељи да Фестивал настави да траје.
У 2023. години Град Нови Сад је определио износ од 30 милиона динара за рад Културног центра „Кисач“, од чега је за адаптацију и опремање овог Етно клуба издвојено 5,5 милиона динара. Радимо још један значајан пројекат – адаптацију етно куће у Улици др Јанка Гомбара, која траје од 2020. године, за шта је до сада уложено 13,8 милиона динара.
Словачка национална заједница доприноси културолошком богатству нашег града и земље, а овакви догађаји, где се она промовише, свакако су уткани у титулу „Европска престоница културе“ коју смо поносно понели прошле године“, рекао је градоначелник и нагласио са Град Нови Сад настоји да се Кисач, као и остали делови Новог Сада, развија и да се улажу значајна средства, не само у културне садржаје, већ и у комуналну инфраструктуру.
Фото: Град Нови Сад Потпреседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић истакла је да је суживот бројних етничких заједница на овим просторима неминовно значио преплитање и прожимање њихових културних простора. „Овај живописни културни догађај постао је један од симбола скоро 300 година дуге историје словачког народа у нашој земљи. Реч је о заједници која је међу најважнијим и највидљивијим деловима етничког и културног богатства Србије и Војводине“,  рекла је минстарка Гојковић.
Директор Културног центра „Кисач“ Павел Сурови захвалио се Граду Новом Саду на подршци. „Овај објекат „Kiss from Kisač“ je после више од 30 година доживео потпуну реконструкцију захваљујући Граду Новом Саду, а ту првенствено мислим на бившег градоначелника Вучевића који је започео пројекте у КЦ „Кисач“ и на градоначелника Ђурића који наставља са том подршком. Простор ће бити коришћен за пријем гостију, делегација, али и за аматере који су део Културног центра „Кисач“. Служиће и као изложбени простор, али и за едукацију. Захвални смо Граду и на обнови етно куће у Улици др Јанка Гомбара која ће постати културно-туристичка тачка у Кисачу“, рекао је Сурови.
Dečiji rok koncert M Kutka „90 Veličanstvenih“, 3 . decembra u Gradskoj koncertnoj dvorani

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Кисачу одржан 8. фестивал словачке народне традиције и ношње Словака у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.