Изложба илустрација за децу Љубице Цуце Сокић у Поклон збирци Рајка Мамузића до 8. јуна (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jun.2023, 16:14

Изложба илустрација за децу Љубице Цуце Сокић у Поклон збирци Рајка Мамузића до 8. јуна (ФОТО)

Љубица Цуца Сокић била је српска академска сликарка, која је завршила Краљевску уметничку школу у Београду, задуживши генерације уметника који су сликали након ње. Фото: НС уживо/Павле Пејић Гостујућа изложба “Откривени свет илустрације” постављена је у Поклон збирци Ранка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Мамузића и траје до четвртка, 8. јуна, а приказује илустрације за дечије књиге и часописе тог времена. Фото: НС уживо/Павле Пејић Већина изложених илустрација датира из педесетих и шездесетих година 20. века и налазили су се у листовима “Полетарац” и “Змај”, илустрације за књиге “Нећу овим возом” Десанке Максимовић, “Песме за децу” Ј. Ј. Змаја, “Чесна старина” Стевана Сремца и многе друге.
Фото: НС уживо/Павле Пејић Сокић је говорила да је илустрација враћала у “стање унутрашње топлине и среће”. Опробала се и у раду у позоришту, радећи нацрт за декор представе “Женидба”, али и у стварању уводне шпице за филм “Поп Ћира и поп Спира”, из 1957. године.
Фото: НС уживо/Павле Пејић Најчешћи “посетиоци” која се налазе на Цуциним илустрацијама- Пинокио и Алиса, расли су заједно са сликарком и доживљавали су метаморфозе у различитим периодима стваралаштва.
Фото: НС уживо/Павле Пејић Осим илустрација, могу се видети и лични предмети сликарке, попут њеног летњег шешира, прибора за сликање и радне блузе.
Фото: НС уживо/Павле Пејић Druženje u galeriji Prometej – 5. i 6. jun

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изложба илустрација за децу Љубице Цуце Сокић у Поклон збирци Рајка Мамузића до 8. јуна (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.