76 odsto IT profesionalaca i dalje koristi Windows XP

Izvor: B92, 20.Dec.2013, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

76 odsto IT profesionalaca i dalje koristi Windows XP

Spiceworks je objavio rezultate izveštaja koji je za cilj imao obraćanje pažnje na probleme IT profesionalaca s obzirom da se polako bliži kraj života Windowsa XP, barem kada je podrška u pitanju.

Studija nazvana „Kako preboleti XP“, otkrila je koliko je ovaj operativni sistem i dalje prisutan 12 godina nakon njegovog predstavljanja.

Sudeći po rezultatima istraživanja, 76 odsto IT profesionalaca koristi Windows XP. Od tog broja, 36 odsto njih će napustiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Windows XP kada prestane podrška.

Ovo znači da će kada Windows prestane da obezbeđuje bezbednosne nadogradnje i ispravke za operativni sistem, 27 odsto profesionalaca nastaviti da koristi ovaj OS.

Prebacivanje na Windows 7 je za većinu najčešći izbor – 96 odsto anketiranih stručnjaka izjavilo je da ga koriste, ili bi ga koristili na svojoj mreži u odnosu na 42 odsto stručnjaka koji su se odlučili za Windows 8 ili 8.1 dok je 30 odsto izabralo Appleov OS X.

Većina stručnjaka i dalje odbija da unapredi svoj operativni sistem usled manjka sredstava, vremena i resursa.

Ovo istraživanje obavljeno je u oktobru 2013. godine i obuhvatilo je više od 1.300 učesnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.