Министар Вучевић присуствовао обележавању 75 година рада Војнотехничког института

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Nov.2023, 22:02

Министар Вучевић присуствовао обележавању 75 година рада Војнотехничког института

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом обележавања 75 година постојања и рада Војнотехничког института, у Дому Гарде у Београду. Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic Честитајући јубилеј Војнотехничком институту, министар Вучевић истакао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је да је развој наоружања и војне опреме један од генератора савремене науке модерних технологија у целом свету. Како је навео, не би се погрешило ни када би се констатовало да је развој наоружања диктирао и развој друштва и држава у целини.
Како је рекао, то су једноставно законитости на којима почива модеран свет. Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic „Наши преци су веома добро знали да се Србија може очувати само ако будемо независни у погледу развоја наоружања. Још од 1853. године, када смо излили прве српске топове и хаубице које је направила домаћа ливница и домаћа памет. Колико се улагало у војну индустрију и колико је она била претпоставка укупног развоја говори сликовит податак да је 1884. године у Крагујевцу, у згради чаурнице, уведено прво електрично осветљење капацитета 30 сијалица да би могло да се ради у три смене. Ово се догодило у времену када се и у Европи о чуду технике причало у погледу електрификације. А наша Србија је кренула електрификацију управо из чаурнице. Ово говорим као пример високе свести наших предака да мора постојати одбрамбена индустрија и да мора да јача, јер је она предуслов слободе и независности „– поручио је министар Вучевић.
Према његовим речима, у развоју средстава наоружања и војне опреме на бранику отаџбине, већ 75 година, Војнотехнички институт учествује као највећа научноистраживачка институција у области одбрамбених технологија у нашој земљи.
Како је истакао, никаква срећа и благостање не чекају Србију ако уништимо Војнотехнички институт, већ управо супротно – снажан Војнотехнички институт, снажна одбрамбена индустрија Србије и пре свега снажна Војска Србије гарант су мира и напретка наше отаџбине.
На крају обраћања, министар одбране честитао је још једном Дан Војнотехничког института, 75 година борбе за независност и техничко-технолошки напредак. Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic “ Честитам свим генерацијама, од прве до данашње, које су своју енергију улагале у спокојан развој наше отаџбине. Данашња генерација запослених с поносом треба да следи генерације које су стварале у Војнотехничком институту. Нека вам је срећан и благородан рад за добробит и слободу наше отаџбине“ – закључио је министар Вучевић.
Директор Војнотехничког института пуковник проф. др Александар Кари говорећи о оствареним најзначајним резултатима те домаће научноистраживачке установе у области одбрамбених технологија рекао је да се питање сопственог развоја наоружања у Србији и опстанка института никада није доводило у питање.
Selaković u Kuršumliji uručio boračke spomenice: Država više brine o borcima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министар Вучевић присуствовао обележавању 75 година рада Војнотехничког института се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.