Србији одобрен зајам од 75 милиона долара за Пројекат спречавања и контроле незаразних болести

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Okt.2023, 10:43

Србији одобрен зајам од 75 милиона долара за Пројекат спречавања и контроле незаразних болести

Одбор извршних директора Светске банке одобрио је Србији зајам од 75 милиона долара за Пројекат спречавања и контроле незаразних болести, чији је циљ да се потпомогну настојања земље да унапреди спречавање и контролу незаразних болести и побољша здравствене исходе за своје >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << грађане. Фото: PrtSc/Twitter/UNCFertilityScientist pipetting sample into a petri dish in a laboratory Кардиоваскуларне болести и злоћудни тумори одговорни су за преко три четвртине смртних случајева у Србији.
Поред тога, пацијенти и даље сами сносе значајне трошкове приватних лабораторијских испитивања, дијагностичких услуга и специјалистичких прегледа који неретко нису доступни у јавном сектору без чекања, наводи се у саопштењу Светске банке.
„Циљ овог пројекта је да унапреди здравствене исходе за многе грађане Србије, и то кроз бољу превенцију и контролу незаразних болести“, рекао је Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији.
Он је напоменуо да ће се у оквиру пројекта спроводити активности, како на нивоу примарне здравствене заштите, тако и у болницама, али ће се њиме обухватити и мање доступна подручја.
Један од циљева пројекта је подизање стручности и одговорности пружалаца здравствених услуга, истиче Светска банка.
За грађане, превенција и контрола незаразних болести побољшаће се кроз повећан обим скрининга ради раног откривања рака дебелог црева и тестирање узорака крви у циљу рутинске контроле дијабетеса и високог притиска.
Vučić: Kurti izveo u Briselu kratkoročni trik, raspisujem izbore u sredu ili četvrtak

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србији одобрен зајам од 75 милиона долара за Пројекат спречавања и контроле незаразних болести се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.