73 ODSTO HRVATA REKLO DA Nikad jača podrška vlastima, na pomolu velika promena u HRVATSKOJ VOJSCI?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2024, 07:55

73 ODSTO HRVATA REKLO "DA" Nikad jača podrška vlastima, na pomolu velika promena u HRVATSKOJ VOJSCI?

Protiv bilo 16,23, a neodlučnih i onih bez stava o toj temi 10,09 odsto

Čak 73 odsto anketiranih građana u Hrvatskoj podržava uvođenje obaveznog vojnog roka, pokazuje istraživanje koje je sproveo CROElecto.

Kao reakcija na globalne bezbednosne izazove, u skladu s promenama retorike kod sestrinskih demohrišćanskih stranaka u Evropi, najavljena je mogućnost uvođenja vojne obuke. Vojni rok u Hrvatskoj nikad nije ukinut, samo je 2008. godine zamrznut. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Nakon toliko godina neimanja kontinuiteta služenja vojnog roka, nije to pitanje na koje može da se odgovori samo iz rukava. To je preozbiljna tema koja zahteva operativni, finansijski, infrastrukturni i politički konsenzus. Idemo u tom smeru. U trenutku kad struka bude odlučila koji je najbolji način za vratiti nazad vojnu obuku, tada ćemo to predočiti javnosti - rekao je ministar odbrane Ivan Anušić.

On je dodao da vojna obuka ne sme da postane politička tema.

- Geopolitička situacija u okolini Hrvatske i u celom svetu zahteva politički konsenzus oko tog pitanja - istakao je Anušić, prenosi Večernji list.

Kad je reč o najavi uvođenja obveznog vojnog roka, anketirani građani su većinom spremni da prihvate neki od oblika obveznog služenja koje se u hrvatskom društvu tradicionalno ne gleda samo iz bezbednosnih razloga već i sociološki i pedagoški, kao svojevrsna priprema mladih za život. Za uvođenje nekog od oblika obveznog vojnog roka u Hrvatskoj glasalo je čak 73,68 odsto ispitanih građana.

Protiv je 16,23, a neodlučnih i onih bez stava o toj temi 10,09 odsto.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da u okolnostima bezbednosnih rizika širom sveta nije loše da MORH napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih kurseva kako bi veći broj ljudi mogao da se upozna s osnovnim veštinama koje mlađe generacije nemaju.

Ministar Anušić dobio je zadatak da osmisli koncept, a prema nekim najavama, to bi mogao biti jednomesečni tečaj. Predsednik Zoran Milanović smatra da o vojnom roku treba razgovarati.

- To nije jednostavna odluka. Ne samo politički nego i organizacijski - kazao je i zaključio da je to legitimna tema za raspravu.

(Srbija Danas/Večernji list/Ivica Beti/Preneo: V.M.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.