ЕУ стопирала 700 милиона евра за Мађарску

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Nov.2023, 12:42

ЕУ стопирала 700 милиона евра за Мађарску

Два комесара Европске уније изјавила су у Европском парламенту да извршна власт ЕУ још није спремна да откључа милионе евра средстава за опоравак Мађарске. Фото: Unsplash/svbalazs Мађарска још чека да добије средства из фонда ЕУ за опоравак од 700 милиона евра који је успостављен након >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пандемије вируса корона, а Европска комисија је навела да средства неће бити пуштена све док влада Виктора Орбана не реши дугогодишња питања судства и владавине права, преноси „Еурактив“.
Говорећи јуче у Европском парламенту, комесар за правосуђе Дидије Рејндерс поздравио је нови мађарски закон поднет у јуну, који има за циљ да се позабави забринутошћу ЕУ у вези са независношћу правосуђа у Мађарској.
„Међутим, то није крај процеса. Мађарска такође треба да заврши пратеће кораке имплементације“, истакао је Рејндерс.
Комесар за буџет Јоханес Хан рекао је посланицима ЕП да је у Мађарској већ дошло до неких вредних промена. Он је додао да је дијалог са Мађарском посебно интензиван о питањима која се тичу спречавања ризика од сукоба интереса у управним одборима од јавног интереса, као и о обиму овлашћења новоствореног органа за интегритет.
Дебата у парламенту уследила је пошто је странка Фидес, коју предводи премијер Мађарске Виктор Орбан, парламенту поднела предлог закона о „Заштити националног суверенитета“ како би се одбранила од, како је рекла, непримереног политичког мешања страних лица или група, преноси РТ.
„Јасно је да Мађарска није постигла ефикасан или довољан напредак ка испуњавању услова о независности правосуђа. У ствари, изгледа да мађарска влада улаже више напора да саботира и избаци из колосека реформе него да их спроведе“, оценио је посланик ЕПП Јероен Ленаерс.
Ultimatum ukrajinskim trgovcima žitaricama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ стопирала 700 милиона евра за Мађарску се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.