Привредници и банкари за годину дана очекују инфлацију између 7,5 и 10 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Maj.2023, 12:36

Привредници и банкари за годину дана очекују инфлацију између 7,5 и 10 одсто

Представници финансијског сектора, према резултатима анкете агенције Ипсос, очекују да ће инфлација за годину дана, у априлу 2024. године, износити 8,0 одсто, док се према резултатима анкете агенције Блумберг из маја, за годину дана очекује инфлација од 7,5 одсто, објавила је Народна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << банка Србије (НБС). Фото: Pixabay/Tumisu Када је реч о инфлационим очекивањима привредника за период за годину дана унапред, она су се од септембра 2022. стабилизовала и кретала око нивоа од 10 одсто, као што је било и у априлској анкети.
Инфлациона очекивања за две и три године унапред су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Очекивања представника финансијског сектора за две године унапред остала су непромењена у односу на претходну анкету и износила су 5,0 одсто, док су за период од три године наставила да се крећу у границама циља НБС, на нивоу од 4,0 одсто.
Што се тиче средњорочних очекивања привредника, она су такође задржана на истом нивоу, па привредници очекују да ће инфлација за две године износити 7,0 одсто, а за три године 5,0 одсто. Из НБС оцењују да би резултати анкете који се односе на две и три године унапред, могли да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.
Na Produktnoj berzi prethodne nedelje pao i promet i cene

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Привредници и банкари за годину дана очекују инфлацију између 7,5 и 10 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.